Boczek zrolowany.

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Składniki:

1,5 kg chudego boczku bez kości
4 duże ząbki czosnku
łyżka majeranku
sól
pieprz
olej


Mięso rozcinamy na cienki płat, nie przecinając końca boczku. Smarujemy olejem. Posypujemy go z obu stron solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem, i wcieramy w mięso.
Gdy boczek jest ze skórą nacinamy skórę i wcieramy w nacięcia mieszaninę z olejem.
Mięso zwijamy w roladę i wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny ale spokojnie można przedłużyć ten czas do 48 godzin.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki nadmiar czosnku ja usuwam i mocno roluję obwiązując sznurkiem spozywczym.

Gdy końcówka boczku jest gruba, scinamy nożem po skosie i kawałki mięsa wkładam do środka i roluję.

Tak przygotowany boczek pieczemy w rękawie w 180 stopniach przez ok 2 godziny ( sprawdzając patyczkiem )
Przed końcem pieczenia rozrywam rękaw i dopiekam od góry skórę boczku.
Smacznego..
 

Załączniki

  • _MG_4830.jpg
    _MG_4830.jpg
    186.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy