- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Składniki:
1,5 kg chudego boczku bez kości
4 duże ząbki czosnku
łyżka majeranku
sól
pieprz
olej
Mięso rozcinamy na cienki płat, nie przecinając końca boczku. Smarujemy olejem. Posypujemy go z obu stron solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem, i wcieramy w mięso.
Gdy boczek jest ze skórą nacinamy skórę i wcieramy w nacięcia mieszaninę z olejem.
Mięso zwijamy w roladę i wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny ale spokojnie można przedłużyć ten czas do 48 godzin.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki nadmiar czosnku ja usuwam i mocno roluję obwiązując sznurkiem spozywczym.
Gdy końcówka boczku jest gruba, scinamy nożem po skosie i kawałki mięsa wkładam do środka i roluję.
Tak przygotowany boczek pieczemy w rękawie w 180 stopniach przez ok 2 godziny ( sprawdzając patyczkiem )
Przed końcem pieczenia rozrywam rękaw i dopiekam od góry skórę boczku.
Smacznego..
1,5 kg chudego boczku bez kości
4 duże ząbki czosnku
łyżka majeranku
sól
pieprz
olej
Mięso rozcinamy na cienki płat, nie przecinając końca boczku. Smarujemy olejem. Posypujemy go z obu stron solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem, i wcieramy w mięso.
Gdy boczek jest ze skórą nacinamy skórę i wcieramy w nacięcia mieszaninę z olejem.
Mięso zwijamy w roladę i wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny ale spokojnie można przedłużyć ten czas do 48 godzin.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki nadmiar czosnku ja usuwam i mocno roluję obwiązując sznurkiem spozywczym.
Gdy końcówka boczku jest gruba, scinamy nożem po skosie i kawałki mięsa wkładam do środka i roluję.
Tak przygotowany boczek pieczemy w rękawie w 180 stopniach przez ok 2 godziny ( sprawdzając patyczkiem )
Przed końcem pieczenia rozrywam rękaw i dopiekam od góry skórę boczku.
Smacznego..