Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Boczek zwijany z kapustą włoską*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 57138" data-attributes="member: 49"><p><strong>Boczek zwijany z kapustą włoską </strong> </p><p> </p><p>1,2 kg surowego boczku</p><p>1 duża cebula </p><p>3 łyżki oleju</p><p>30 dag kapusty włoskiej</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki czarnego pieprzu </p><p>1/2 łyżeczki mielonego kminku</p><p>20 dag nietłustego mielonego mięsa</p><p>1 łyżka ostrej musztardy</p><p>włoszczyzna </p><p>2 pomidory</p><p>1/2 l wywaru mięsnego (może być z kostki) </p><p></p><p>Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę pokroić w paseczki, dusić z cebulą 15 min, doprawić połową soli, pieprzu i kminku i wymieszać z mielonym mięsem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 C. Odciąć od boczku kości. Długim nożem przekroić boczek w poprzek (nie do końca). Posmarować w środku ostrą musztardą, posypać resztą soli, pieprzu i kminku. Na wierzchu rozsmarować masę z duszonej kapusty, cebuli i mielonego mięsa, zostawiając wolny brzeg (około 2 cm szerokości). Zwinąć boczek od szerszej strony i związać bawełnianymi nićmi tak, aby uzyskał podłużną formę pieczeni. Roladę mocno obsmażyć na reszcie oleju, dodać wywar oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Piec przez 20 min w wysokiej temperaturze (powyżej 200 °C). Przykryć pieczeń, zmniejszyć ogień (można też nastawić piekarnik na 180 °C) i piec jeszcze godzinę. Pozostały po pieczeniu sos przetrzeć razem z jarzynami przez sito lub zmiksować, zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladę wyjąć z piekarnika. Pomidory przekroić na pół, posypać ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przed podaniem usunąć nici wiążące pieczeń i pokroić ją w grube plastry.</p><p>Podawać z kopytkami i surówką warzywną, np. z marchwi, chrzanu i odrobiny śmietanki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 57138, member: 49"] [B]Boczek zwijany z kapustą włoską [/B] 1,2 kg surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 30 dag kapusty włoskiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 20 dag nietłustego mielonego mięsa 1 łyżka ostrej musztardy włoszczyzna 2 pomidory 1/2 l wywaru mięsnego (może być z kostki) Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę pokroić w paseczki, dusić z cebulą 15 min, doprawić połową soli, pieprzu i kminku i wymieszać z mielonym mięsem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 C. Odciąć od boczku kości. Długim nożem przekroić boczek w poprzek (nie do końca). Posmarować w środku ostrą musztardą, posypać resztą soli, pieprzu i kminku. Na wierzchu rozsmarować masę z duszonej kapusty, cebuli i mielonego mięsa, zostawiając wolny brzeg (około 2 cm szerokości). Zwinąć boczek od szerszej strony i związać bawełnianymi nićmi tak, aby uzyskał podłużną formę pieczeni. Roladę mocno obsmażyć na reszcie oleju, dodać wywar oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Piec przez 20 min w wysokiej temperaturze (powyżej 200 °C). Przykryć pieczeń, zmniejszyć ogień (można też nastawić piekarnik na 180 °C) i piec jeszcze godzinę. Pozostały po pieczeniu sos przetrzeć razem z jarzynami przez sito lub zmiksować, zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladę wyjąć z piekarnika. Pomidory przekroić na pół, posypać ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przed podaniem usunąć nici wiążące pieczeń i pokroić ją w grube plastry. Podawać z kopytkami i surówką warzywną, np. z marchwi, chrzanu i odrobiny śmietanki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Boczek zwijany z kapustą włoską*
Top
Bottom