Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bogracz Basi z piwnymi czipetkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1349219" data-attributes="member: 1024"><p>Podlinkuję przepis, z którego korzystam od lat:</p><p><a href="http://www.wielkiezarcie.com/recipe4087.html" target="_blank">http://www.wielkiezarcie.com/recipe4087.html</a></p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)</p><p>10 dkg smalcu</p><p>2 duże cebule</p><p>5 pomidorów</p><p>2 papryki</p><p>40 dkg ziemniaków</p><p>1 łyżka przecieru pomidorowego</p><p>1/2 łyżeczki kminku</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>przyprawy jak do gulaszu (ja daję najcześciej oprócz wiadomej soli i pieprzu, paprykę: słodka, ostrą , chili - czym tam aktualnie dysponuję, tymianek, majeranek, czasem cząber, ziele angielskie(6szt.) i liść laurowy 3szt.)</p><p></p><p>kluski:</p><p>10 łyżek mąki pszennej</p><p>6 łyżki wody</p><p>2 łyżki oleju</p><p>Opis:</p><p>Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.</p><p>Posiekać cebulę i zrumienić.</p><p>Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.</p><p></p><p>Ciasto na kluski:</p><p>Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować &quot;sznurówki&quot; grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.</p><p>Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku</p><p></p><p>Sugestie:</p><p>W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1349219, member: 1024"] Podlinkuję przepis, z którego korzystam od lat: [URL="http://www.wielkiezarcie.com/recipe4087.html"]http://www.wielkiezarcie.com/recipe4087.html[/URL] Składniki: 1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego) 10 dkg smalcu 2 duże cebule 5 pomidorów 2 papryki 40 dkg ziemniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki kminku 3 ząbki czosnku przyprawy jak do gulaszu (ja daję najcześciej oprócz wiadomej soli i pieprzu, paprykę: słodka, ostrą , chili - czym tam aktualnie dysponuję, tymianek, majeranek, czasem cząber, ziele angielskie(6szt.) i liść laurowy 3szt.) kluski: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżki wody 2 łyżki oleju Opis: Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu. Posiekać cebulę i zrumienić. Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą. Ciasto na kluski: Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku Sugestie: W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bogracz Basi z piwnymi czipetkami
Top
Bottom