- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Ciasto: 500 g mąki, pół kostki masła lub margaryny, szklanka mleka, 9 łyżek cukru, 30 g drożdży, 2 jajka, 120 g rodzynków, cynamon
Polewa: łyżka mleka, 1,5 łyżeczki cukru pudru
Rodzynki opłukać i pozostawić w ciepłej wodzie aż napęcznieją po czym odsączyć. Przygotować płaska blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Mleko zagrzać na ogniu z dodatkiem 6 łyżek masła aż do jego roztopienia (mleko nie może być za gorące). Drożdże zmieszać z cukrem (7 łyżek) i rozpuścić w mleku z masłem. Mąkę wsypać do makutry. Roztrzepać 2 jajka, zmieszać z masą drożdżową, wlać do mąki i ucierać aż powstanie miękkie ciasto. Makutrę przykryć wilgotnym płótnem i pozostawić na 60-90 minut wciepłym miejscym miejcu. Po tym czasie posypać stolnicę mąką i ciasto wyrobić jeszcze raz z dodatkiem niewielkiej ilości mąki tak żeby przestało sie kleić a potem rozwałkować do grubości 5 - 10 mm. Roztopić resztę masła i posmarować nim ciasto które , które następnie
posypać resztą cukru zmieszaną z cynamonem, zwinąć w rulonik i pokrajać poprzecznie na 16 plasterków. Każdy połozyć na blasze (nie za blisko siebie) i pozostawić ponownie na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu.
Piec w bardzo gorącym piekarniku. Po 15 minutach blachę wyjąć, ciasto pokryć polewą z mleka i cukru pudru oraz ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Polewa: łyżka mleka, 1,5 łyżeczki cukru pudru
Rodzynki opłukać i pozostawić w ciepłej wodzie aż napęcznieją po czym odsączyć. Przygotować płaska blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Mleko zagrzać na ogniu z dodatkiem 6 łyżek masła aż do jego roztopienia (mleko nie może być za gorące). Drożdże zmieszać z cukrem (7 łyżek) i rozpuścić w mleku z masłem. Mąkę wsypać do makutry. Roztrzepać 2 jajka, zmieszać z masą drożdżową, wlać do mąki i ucierać aż powstanie miękkie ciasto. Makutrę przykryć wilgotnym płótnem i pozostawić na 60-90 minut wciepłym miejscym miejcu. Po tym czasie posypać stolnicę mąką i ciasto wyrobić jeszcze raz z dodatkiem niewielkiej ilości mąki tak żeby przestało sie kleić a potem rozwałkować do grubości 5 - 10 mm. Roztopić resztę masła i posmarować nim ciasto które , które następnie
posypać resztą cukru zmieszaną z cynamonem, zwinąć w rulonik i pokrajać poprzecznie na 16 plasterków. Każdy połozyć na blasze (nie za blisko siebie) i pozostawić ponownie na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu.
Piec w bardzo gorącym piekarniku. Po 15 minutach blachę wyjąć, ciasto pokryć polewą z mleka i cukru pudru oraz ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.