Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bolusie - ciastka holenderskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 425369" data-attributes="member: 1215"><p>Ciasto: 500 g mąki, pół kostki masła lub margaryny, szklanka mleka, 9 łyżek cukru, 30 g drożdży, 2 jajka, 120 g rodzynków, cynamon</p><p>Polewa: łyżka mleka, 1,5 łyżeczki cukru pudru</p><p></p><p></p><p>Rodzynki opłukać i pozostawić w ciepłej wodzie aż napęcznieją po czym odsączyć. Przygotować płaska blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.</p><p>Mleko zagrzać na ogniu z dodatkiem 6 łyżek masła aż do jego roztopienia (mleko nie może być za gorące). Drożdże zmieszać z cukrem (7 łyżek) i rozpuścić w mleku z masłem. Mąkę wsypać do makutry. Roztrzepać 2 jajka, zmieszać z masą drożdżową, wlać do mąki i ucierać aż powstanie miękkie ciasto. Makutrę przykryć wilgotnym płótnem i pozostawić na 60-90 minut wciepłym miejscym miejcu. Po tym czasie posypać stolnicę mąką i ciasto wyrobić jeszcze raz z dodatkiem niewielkiej ilości mąki tak żeby przestało sie kleić a potem rozwałkować do grubości 5 - 10 mm. Roztopić resztę masła i posmarować nim ciasto które , które następnie</p><p>posypać resztą cukru zmieszaną z cynamonem, zwinąć w rulonik i pokrajać poprzecznie na 16 plasterków. Każdy połozyć na blasze (nie za blisko siebie) i pozostawić ponownie na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu.</p><p>Piec w bardzo gorącym piekarniku. Po 15 minutach blachę wyjąć, ciasto pokryć polewą z mleka i cukru pudru oraz ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 425369, member: 1215"] Ciasto: 500 g mąki, pół kostki masła lub margaryny, szklanka mleka, 9 łyżek cukru, 30 g drożdży, 2 jajka, 120 g rodzynków, cynamon Polewa: łyżka mleka, 1,5 łyżeczki cukru pudru Rodzynki opłukać i pozostawić w ciepłej wodzie aż napęcznieją po czym odsączyć. Przygotować płaska blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Mleko zagrzać na ogniu z dodatkiem 6 łyżek masła aż do jego roztopienia (mleko nie może być za gorące). Drożdże zmieszać z cukrem (7 łyżek) i rozpuścić w mleku z masłem. Mąkę wsypać do makutry. Roztrzepać 2 jajka, zmieszać z masą drożdżową, wlać do mąki i ucierać aż powstanie miękkie ciasto. Makutrę przykryć wilgotnym płótnem i pozostawić na 60-90 minut wciepłym miejscym miejcu. Po tym czasie posypać stolnicę mąką i ciasto wyrobić jeszcze raz z dodatkiem niewielkiej ilości mąki tak żeby przestało sie kleić a potem rozwałkować do grubości 5 - 10 mm. Roztopić resztę masła i posmarować nim ciasto które , które następnie posypać resztą cukru zmieszaną z cynamonem, zwinąć w rulonik i pokrajać poprzecznie na 16 plasterków. Każdy połozyć na blasze (nie za blisko siebie) i pozostawić ponownie na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu. Piec w bardzo gorącym piekarniku. Po 15 minutach blachę wyjąć, ciasto pokryć polewą z mleka i cukru pudru oraz ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bolusie - ciastka holenderskie
Top
Bottom