- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
cytuję:
Składniki: 10 dag mąki, 4 jajka, 8dkg cukru, krem czekoladowy, bita śmietana,
płatki czekolady, 3 łyżki startej czekolady
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę oraz pianę z białek, wymieszać. Formę
natłuścić, włożyć 1 cm warstwę ciasta, piec 15 min w 180 st.C, przeciąć na
pół. Jednym płatem ciasta wyłożyć miskę, ostudzić. Posmarować kremem* (warstwą
ca 0,5 -1 cm) na to wyłożyć bitą śmietanę przełożoną płatkami czekolady
(niekoniecznie, ja nie dałam platków. Przykryć kremem i drugim płatem
ciasta. Schłodzić. Wyjąć z miski, posypać tartą czekoladą. Ja przed
posypaniem czekoladą, nasączyłam lekko biszkopt najprostszym ponczem.
*Krem czekoladowy dowolny. Podaję przepis na swój:
2 tabliczki deserowej czekolady (np.Jedyna), 1/4 kostki dobrego masła, 1
szklanka cukru pudru (może być mniej), 1/3 szklanki mleka. Czekoladę i masło
rozpuścić na parze. Trzymając na parze dodawać powoli cukier puder.Następnie
dodać mleko. Zdjąć z garnka i ubijać ciepłą masę mikserem aż będzie gęsta i
jednolita. Jeszcze ciepły krem nakładać na ciasto
wierzch
środek
Składniki: 10 dag mąki, 4 jajka, 8dkg cukru, krem czekoladowy, bita śmietana,
płatki czekolady, 3 łyżki startej czekolady
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę oraz pianę z białek, wymieszać. Formę
natłuścić, włożyć 1 cm warstwę ciasta, piec 15 min w 180 st.C, przeciąć na
pół. Jednym płatem ciasta wyłożyć miskę, ostudzić. Posmarować kremem* (warstwą
ca 0,5 -1 cm) na to wyłożyć bitą śmietanę przełożoną płatkami czekolady
(niekoniecznie, ja nie dałam platków. Przykryć kremem i drugim płatem
ciasta. Schłodzić. Wyjąć z miski, posypać tartą czekoladą. Ja przed
posypaniem czekoladą, nasączyłam lekko biszkopt najprostszym ponczem.
*Krem czekoladowy dowolny. Podaję przepis na swój:
2 tabliczki deserowej czekolady (np.Jedyna), 1/4 kostki dobrego masła, 1
szklanka cukru pudru (może być mniej), 1/3 szklanki mleka. Czekoladę i masło
rozpuścić na parze. Trzymając na parze dodawać powoli cukier puder.Następnie
dodać mleko. Zdjąć z garnka i ubijać ciepłą masę mikserem aż będzie gęsta i
jednolita. Jeszcze ciepły krem nakładać na ciasto
wierzch

środek
