Bomba prawie bezkaloryczna

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
Ja, całkowite beztalencie kulinarne ośmielam się podsunąć coś, czego nawet mnie nie udało się zepsuć

Bomba prawie bezkaloryczna

1. 1 litr śmietany 36% lub 30% (nie gorszej, bo inna się nie ubije)
2. sok z 1 cytryny
3. cukier (ok. pół szklanki)
4. Kilka np. 4 torebki różnokolorowych galaretek
5. 3 do 5 dag żelatyny (zależnie od temperatury zewnętrznej
6. bakalie ( coś ok. 20 dag różnych)
7. dwie tabliczki czekolady (może być i to nawet jest lepiej) łom
czekoladowy
8. pół szklanki mleka (przegotowanego)

A teraz sposób wykonania.

Do małego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy do niego żelatynę i zostawiamy, aby spęczniała. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno) w
połowie podanej w przepisie gorącej wody (np. taką na pół litra w szklance). Mieszamy galaretki dokładnie do rozpuszczenia, bo zawarta w
nich żelatyna się zbryli. Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie już chłodna to wkładamy do lodówki aby je mocno schłodzić. Kiedy galaretki
będą się schładzały to ubić schłodzoną do ok.+5st. C śmietanę (najlepiej za pomocą ubijaczki ręcznej, bo mikserem potrafi wyjść
dziwaczne masło) dosypując powoli cukier (zbyt szybko dodany cukier spowoduje rozpłynięcie się ubijanej śmietany) dodać sok z cytryny.
DELIKATNIE podgrzać spęczniałą żelatynę (ma być płynna, ale nie gorąca) i dodać ją do ubitej śmietany spokojnie mieszając tak aby
całość dobrze była wymieszana. Dodać bakalie, pokruszoną czekoladę i następnie pokrojone w kostkę galaretki. Teraz uwaga: całość szybko
tężeje. Szybko wylewamy ubitą śmietanę wraz z dodatkami. Wstawiamy do lodówki na jakąś godzinę (jest tego dużo i stąd długi czas do całkowitego stężenia).
Ozdabiamy według własnego pomysłu np. jakąś polewą. Z podanego wyżej przepisu i masy wychodzi całkiem spory powód do spowiedzi, ale jak ktoś ma łakomą dzieciarnię
to zmiotą całość piorunem. Na koniec uwaga co do ilości cukru. Podałem orientacyjną ilość, można ją zmienić zależnie od własnego
smaku (nie może być zbyt słodkie) . Można też poeksperymentować z dodatkami. Co do śmietany, to nie bawić się z różnymi fixami (pełno
tego po sklepach) , które tylko psują smak (co Knorr to knot!).
Na koniec proszę zwrócić uwagę na to. że ja nie dodałem tu ani jednej kalorii (wśród składników nie ma ani słowa o jakichś kaloriach), dlatego jest prawie bezkaloryczna.

Taką bombę prawie bezkaloryczną najlepiej rozbrajać wespół z doborowym towarzystwem za pomocą odpowiednio dobranych widelczyków, o ile domownicy cokolwiek zostawią

Życzę mojego apetytu (Broń Boże wyglądu!).

Na fotce widać efekty pod galaretką i owocami

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63758a6330e0c1ca.html

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Maxim ale z ta bezkalorycznoscia to cie troche ponioslo
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ale dobre to jest... podobne z wygladu do mojego sernika Tosca, tylko zamiast sera bita smietana. Musi być pyszne....

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
moni20 @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331435Maxim ale z ta bezkalorycznoscia to cie troche ponioslo
icon_smile.gif
Przecież napisałem, że PRAWIE bezkaloryczna ;)

samanta @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331475Ale dobre to jest... podobne z wygladu do mojego sernika Tosca, tylko zamiast sera bita smietana. Musi być pyszne....
Że jest dobre, to wiem. Z autopsji. Tylko ma jedną wadę. Piorunem znika
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Prawie, przecież o te dziesięć tysięcy kalorii w tę czy we w tę nie będziemy się spierać.
icon_mrgreen.gif

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
mysz @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331544Czekolada i litr kremówki to jest prawie?
Jak w starej reklamie.
Prawie oznacza pewną różnicę ;)

Buka @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331553Prawie, przecież o te dziesięć tysięcy kalorii w tę czy we w tę nie będziemy się spierać.
icon_mrgreen.gif
Czy w przepisie jest mowa o dodaniu jakichś kalorii? ;) Spójrz na spis składników
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
IMHO ten przepis nadaje się do działu 'Lekko jak mgiełka'.
icon_lol.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
"Lekko jak mgiełka inaczej"
rofl.gif

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
siostra robi malinowiec z kremowki z zelatyna. Jest pyszny! Choc lepiej nie znac listy skladnikow
icon_wink.gif

Jak dla mnie nawet ze swiezymi owocami lepszy niz z galaretka.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Śmietana nie, ale istnieje prawdopodobieństwo, iż osobnik, który spożyje sporą porcję owej słodyczy, zostanie zaklasyfikowany do wyższej kategorii wagowej.
icon_lol.gif

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

pyzyzmiesem

Member
Lis 1, 2009
5,187
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy