Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Borodinski na zaparce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1365156" data-attributes="member: 692"><p>Ha, ja już czas jakiś temu wykoncypowałam sobie borodyński na zaparce, o taki:</p><p></p><p><em>Borodyński z zaparką, wersja qd</em></p><p><em>Na dwie keksówki 30 cm</em></p><p><em>Zaparka:</em></p><p><em>100 g mielonych otrąb żytnich lub maki pelnoziarnistej zytniej lub platkow zytnich( przy platkach zwiekszyc ilosc wody do 300 g, wowczas prawdopodobnie nie trzeba bedzie dodawac wody do ciasta)</em></p><p><em>20 g słodu żytniego litewskiego ciemnego</em></p><p><em>15 g mielonej kolendry</em></p><p><em>250 g wody</em></p><p><em>Otręby wymieszać ze słodem i kolendrą, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, przykryć i zostawić do ostygnięcia do temperatury ca 35 -30 stopni C.( albo na noc)</em></p><p><em>Ciasto:</em></p><p><em>Cała zaparka ( 385g)</em></p><p><em>900 g zakwasu żytniego z mąki pełnoziarnistej , średniej gęstości</em></p><p><em>700 g mąki żytniej jasnej typ 720</em></p><p><em>15 g soli</em></p><p><em>70 g melasy buraczanej lub miodu</em></p><p><em>50-70 g wody w zależności od suchości mąki</em></p><p><em></em></p><p><em>Wykonanie:</em></p><p><em>Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub hakami robota do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych otrębami lub mąką keksówek. Ciasto – do wysokosci polowy foremki - wygładzić mokrą łyżką, szczelnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ( ok 3 godzin, ale może być i znacznie dłużej) do brzegów blaszki. Wyrośnięte wstawić do zimnego piekarnika, włączyć grzanie do 180 stopni i piec 70 minut. Wyjąć, popukać w spód, jeśli dżwięczy – upieczone! Wystudzić na kratce, jeść natępnego dnia.</em></p><p><em></em></p><p></p><p>Zwykle właśnie ten piekę, jakoś bardziej mi pasuje od poznanego wczśniej, bez zaparki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1365156, member: 692"] Ha, ja już czas jakiś temu wykoncypowałam sobie borodyński na zaparce, o taki: [I]Borodyński z zaparką, wersja qd Na dwie keksówki 30 cm Zaparka: 100 g mielonych otrąb żytnich lub maki pelnoziarnistej zytniej lub platkow zytnich( przy platkach zwiekszyc ilosc wody do 300 g, wowczas prawdopodobnie nie trzeba bedzie dodawac wody do ciasta) 20 g słodu żytniego litewskiego ciemnego 15 g mielonej kolendry 250 g wody Otręby wymieszać ze słodem i kolendrą, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, przykryć i zostawić do ostygnięcia do temperatury ca 35 -30 stopni C.( albo na noc) Ciasto: Cała zaparka ( 385g) 900 g zakwasu żytniego z mąki pełnoziarnistej , średniej gęstości 700 g mąki żytniej jasnej typ 720 15 g soli 70 g melasy buraczanej lub miodu 50-70 g wody w zależności od suchości mąki Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub hakami robota do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych otrębami lub mąką keksówek. Ciasto – do wysokosci polowy foremki - wygładzić mokrą łyżką, szczelnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ( ok 3 godzin, ale może być i znacznie dłużej) do brzegów blaszki. Wyrośnięte wstawić do zimnego piekarnika, włączyć grzanie do 180 stopni i piec 70 minut. Wyjąć, popukać w spód, jeśli dżwięczy – upieczone! Wystudzić na kratce, jeść natępnego dnia. [/I] Zwykle właśnie ten piekę, jakoś bardziej mi pasuje od poznanego wczśniej, bez zaparki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Borodinski na zaparce
Bottom