Borówki z gruszkami.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
1 kg borówek
0,5 kg gruszek
0,5 kg cukru
1/3 l wody


Borówki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę,
a następnie odcedzić(wodę zachować).
Gruszki obrać, pokroić, w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne.
W odcedzonej wodzie rozpuścić cukier i ugotować syrop.
Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu
pod przykryciem- do momentu aż będą szkliste. Wsypać borówki
i wszystko razem podgrzewać jeszcze 15 min. licząc od zagotowania.
Owoce zestawić z ognia, przekładać do słoików i od razu zamykać.
Dla pewności można pasteryzować około 10 min.


Przepis pochodzi z "Polskich Zeszytów Kulinarnych".
Moje uwagi-zmniejszam ilość cukru do 0.4 kg
Polecam.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy