- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
1 kg borówek
0,5 kg gruszek
0,5 kg cukru
1/3 l wody
Borówki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę,
a następnie odcedzić(wodę zachować).
Gruszki obrać, pokroić, w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne.
W odcedzonej wodzie rozpuścić cukier i ugotować syrop.
Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu
pod przykryciem- do momentu aż będą szkliste. Wsypać borówki
i wszystko razem podgrzewać jeszcze 15 min. licząc od zagotowania.
Owoce zestawić z ognia, przekładać do słoików i od razu zamykać.
Dla pewności można pasteryzować około 10 min.
Przepis pochodzi z "Polskich Zeszytów Kulinarnych".
Moje uwagi-zmniejszam ilość cukru do 0.4 kg
Polecam.
0,5 kg gruszek
0,5 kg cukru
1/3 l wody
Borówki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę,
a następnie odcedzić(wodę zachować).
Gruszki obrać, pokroić, w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne.
W odcedzonej wodzie rozpuścić cukier i ugotować syrop.
Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu
pod przykryciem- do momentu aż będą szkliste. Wsypać borówki
i wszystko razem podgrzewać jeszcze 15 min. licząc od zagotowania.
Owoce zestawić z ognia, przekładać do słoików i od razu zamykać.
Dla pewności można pasteryzować około 10 min.
Przepis pochodzi z "Polskich Zeszytów Kulinarnych".
Moje uwagi-zmniejszam ilość cukru do 0.4 kg
Polecam.