Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Borówki z gruszkami.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 1468190" data-attributes="member: 8029"><p>1 kg borówek</p><p> 0,5 kg gruszek</p><p> 0,5 kg cukru</p><p> 1/3 l wody</p><p></p><p></p><p> Borówki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę,</p><p> a następnie odcedzić(wodę zachować).</p><p> Gruszki obrać, pokroić, w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne.</p><p> W odcedzonej wodzie rozpuścić cukier i ugotować syrop.</p><p> Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu</p><p> pod przykryciem- do momentu aż będą szkliste. Wsypać borówki</p><p> i wszystko razem podgrzewać jeszcze 15 min. licząc od zagotowania.</p><p> Owoce zestawić z ognia, przekładać do słoików i od razu zamykać.</p><p> Dla pewności można pasteryzować około 10 min. </p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z &quot;Polskich Zeszytów Kulinarnych&quot;.</p><p>Moje uwagi-zmniejszam ilość cukru do 0.4 kg</p><p>Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 1468190, member: 8029"] 1 kg borówek 0,5 kg gruszek 0,5 kg cukru 1/3 l wody Borówki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 godzinę, a następnie odcedzić(wodę zachować). Gruszki obrać, pokroić, w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne. W odcedzonej wodzie rozpuścić cukier i ugotować syrop. Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu pod przykryciem- do momentu aż będą szkliste. Wsypać borówki i wszystko razem podgrzewać jeszcze 15 min. licząc od zagotowania. Owoce zestawić z ognia, przekładać do słoików i od razu zamykać. Dla pewności można pasteryzować około 10 min. Przepis pochodzi z "Polskich Zeszytów Kulinarnych". Moje uwagi-zmniejszam ilość cukru do 0.4 kg Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Borówki z gruszkami.
Top
Bottom