Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Bostoński łosoś z sosem czosnkowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 984184" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w Encyklopedii Dziennika - Kuchnia. Robiłam już kilka razy, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu i szybko można mieć doskonały obiad. Przepis jest dla 6 osob i takie proporcje podaję, chociaż dla siebie robię z mniejszej porcji, chyba że mam gości.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>6 dzwonek łososia (po 10 - 15 dkg)</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>łyżeczka tymianku (biorę suszony)</p><p>sok z cytryny</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>sos</strong></p><p><strong></strong>15 dkg serka homogenizowanego</p><p>2 łyżki jogurtu naturalnego</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>3 łyżki posiekanego szczypiorku</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy oliwą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu albo piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., albo usmażyć na grillu. Ja smażę na patelni grillowej po 7 - 10 minut z każdej strony na niewielkim ogniu.</p><p>Na sos obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę, mieszamy z serkiem, jogurtem i szczypiorkiem. Sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do łososia. </p><p>Zamiast łososia możemy zrobić to danie z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ryby. Wyjdzie równie smaczne. Ilość tymianku można modyfikować według gustu ( byle nie przesadzić). Podałam ilość minimalną, jaką biorę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 984184, member: 10341"] Przepis znalazłam w Encyklopedii Dziennika - Kuchnia. Robiłam już kilka razy, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu i szybko można mieć doskonały obiad. Przepis jest dla 6 osob i takie proporcje podaję, chociaż dla siebie robię z mniejszej porcji, chyba że mam gości. [B]Składniki [/B]6 dzwonek łososia (po 10 - 15 dkg) 3 łyżki oliwy łyżeczka tymianku (biorę suszony) sok z cytryny sól, pieprz [B]sos [/B]15 dkg serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy oliwą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu albo piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., albo usmażyć na grillu. Ja smażę na patelni grillowej po 7 - 10 minut z każdej strony na niewielkim ogniu. Na sos obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę, mieszamy z serkiem, jogurtem i szczypiorkiem. Sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do łososia. Zamiast łososia możemy zrobić to danie z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ryby. Wyjdzie równie smaczne. Ilość tymianku można modyfikować według gustu ( byle nie przesadzić). Podałam ilość minimalną, jaką biorę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Bostoński łosoś z sosem czosnkowym*
Bottom