Bostrengo-słodkie ciasto ryżowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ciasto tradycyjnie piecze się we Włoszech w regionie Marche.Poniższy przepis pochodzi z książki Culinaria Italia

Składniki

-500 g ryżu
-1 l mleka
-300 g cukru albo miodu
-3 jaja
-skórka starta z 1 pomarańcy i 1 cytryny
-300 bułki tartej
-200 g rodzynek
-100 ml rumu
-6 filiżanek kawy espresso
-150 g suszonych pokrojonych fig
-150 g mąki kukurydzianej
-80 g kakao
-2 łyżki oliwy extra vergine
-1 kg jabłek i bananów pokrojonych w plasterki lub w kostkę
-cukier puder

Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie lub mleku.
Wszystkie pozotałe składniki,oprócz cukru pudru,włożyć do dużego garnka i mieszając gotować kilka minut.Następnie dodać ugotowany ryż.Jeśli masa będzie zbyt sucha to dodać letniego mleka.
Przełożyć masę do dużej natłuszczonej tortownicy i w nagrzanym wcześniej piekarniku piec na małym ogniu ok.1 godziny.Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
icon_smile.gif
własnie w niebie dopisałam tę samą wątpliwość co do mleka.Myślę że jak Liska przyjdzie to powie jak to robiła.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy