- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Ciasto tradycyjnie piecze się we Włoszech w regionie Marche.Poniższy przepis pochodzi z książki Culinaria Italia
Składniki
-500 g ryżu
-1 l mleka
-300 g cukru albo miodu
-3 jaja
-skórka starta z 1 pomarańcy i 1 cytryny
-300 bułki tartej
-200 g rodzynek
-100 ml rumu
-6 filiżanek kawy espresso
-150 g suszonych pokrojonych fig
-150 g mąki kukurydzianej
-80 g kakao
-2 łyżki oliwy extra vergine
-1 kg jabłek i bananów pokrojonych w plasterki lub w kostkę
-cukier puder
Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie lub mleku.
Wszystkie pozotałe składniki,oprócz cukru pudru,włożyć do dużego garnka i mieszając gotować kilka minut.Następnie dodać ugotowany ryż.Jeśli masa będzie zbyt sucha to dodać letniego mleka.
Przełożyć masę do dużej natłuszczonej tortownicy i w nagrzanym wcześniej piekarniku piec na małym ogniu ok.1 godziny.Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Składniki
-500 g ryżu
-1 l mleka
-300 g cukru albo miodu
-3 jaja
-skórka starta z 1 pomarańcy i 1 cytryny
-300 bułki tartej
-200 g rodzynek
-100 ml rumu
-6 filiżanek kawy espresso
-150 g suszonych pokrojonych fig
-150 g mąki kukurydzianej
-80 g kakao
-2 łyżki oliwy extra vergine
-1 kg jabłek i bananów pokrojonych w plasterki lub w kostkę
-cukier puder
Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie lub mleku.
Wszystkie pozotałe składniki,oprócz cukru pudru,włożyć do dużego garnka i mieszając gotować kilka minut.Następnie dodać ugotowany ryż.Jeśli masa będzie zbyt sucha to dodać letniego mleka.
Przełożyć masę do dużej natłuszczonej tortownicy i w nagrzanym wcześniej piekarniku piec na małym ogniu ok.1 godziny.Posypać cukrem pudrem przed podaniem.