Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bostrengo-słodkie ciasto ryżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 236932" data-attributes="member: 151"><p>Ciasto tradycyjnie piecze się we Włoszech w regionie Marche.Poniższy przepis pochodzi z książki Culinaria Italia</p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p>-500 g ryżu</p><p>-1 l mleka</p><p>-300 g cukru albo miodu</p><p>-3 jaja</p><p>-skórka starta z 1 pomarańcy i 1 cytryny</p><p>-300 bułki tartej</p><p>-200 g rodzynek</p><p>-100 ml rumu</p><p>-6 filiżanek kawy espresso</p><p>-150 g suszonych pokrojonych fig</p><p>-150 g mąki kukurydzianej</p><p>-80 g kakao</p><p>-2 łyżki oliwy extra vergine</p><p>-1 kg jabłek i bananów pokrojonych w plasterki lub w kostkę</p><p>-cukier puder</p><p></p><p>Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie lub mleku.</p><p>Wszystkie pozotałe składniki,oprócz cukru pudru,włożyć do dużego garnka i mieszając gotować kilka minut.Następnie dodać ugotowany ryż.Jeśli masa będzie zbyt sucha to dodać letniego mleka.</p><p>Przełożyć masę do dużej natłuszczonej tortownicy i w nagrzanym wcześniej piekarniku piec na małym ogniu ok.1 godziny.Posypać cukrem pudrem przed podaniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 236932, member: 151"] Ciasto tradycyjnie piecze się we Włoszech w regionie Marche.Poniższy przepis pochodzi z książki Culinaria Italia Składniki -500 g ryżu -1 l mleka -300 g cukru albo miodu -3 jaja -skórka starta z 1 pomarańcy i 1 cytryny -300 bułki tartej -200 g rodzynek -100 ml rumu -6 filiżanek kawy espresso -150 g suszonych pokrojonych fig -150 g mąki kukurydzianej -80 g kakao -2 łyżki oliwy extra vergine -1 kg jabłek i bananów pokrojonych w plasterki lub w kostkę -cukier puder Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie lub mleku. Wszystkie pozotałe składniki,oprócz cukru pudru,włożyć do dużego garnka i mieszając gotować kilka minut.Następnie dodać ugotowany ryż.Jeśli masa będzie zbyt sucha to dodać letniego mleka. Przełożyć masę do dużej natłuszczonej tortownicy i w nagrzanym wcześniej piekarniku piec na małym ogniu ok.1 godziny.Posypać cukrem pudrem przed podaniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bostrengo-słodkie ciasto ryżowe
Top
Bottom