Botwinka pasteryzowana

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Wpiszę ponownie, bo pytanie wylądowało w Niebie.

* pęczki botwinki (małe buraczki razem z liśćmi)
* woda
* sól
* kwasek cytrynowy
* czosnek
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz ziarnisty

Buraczki i liście umyłam i drobno posiekałam (tak jak do zupy) i wrzuciłam do garnka.
Wodę zagotowałam z solą (soli niewiele, tylko dla smaku, ale zalewa nie może być zbyt słona), zalałam nią buraczki i gotowałam może 5 minut. Dosłownie tyle, żeby woda ponownie zawrzała. Dodałam troszkę kwasku cytrynowego.
Włożyłam do ciepłych słoików po 3-4 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, liść laurowy, dodałam gorące buraczki z zalewą, zakręciłam i odstawiłam pod ręcznik do wystygnięcia.
Aha, jeszcze po kilka plasterków czosnku dodawałam.

Do słoików wkładałam taka ilość jak na jedną zupę, żeby później nie przechowywać niepotrzebnie w lodówce otwartych słoików.

Po otwarciu zupka była jak ze świeżych buraczków.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy