- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Ciasto yufka (moze byc takze ciasto z samej maki i wody albo ciasto z przepisu Simony https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1501&hl= albo z dowolnego na phyllo przepisu)
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 jajko
200 g mąki
ok 50-100 ml wody - ile weźmie ciasto - ma byc takie jak na makaron
1/2 łyzeczki soli
wyrobic, odstawic przykryte na 30 minut, bardzo cienko wałkować i rozciągać w rękach - jak na strudel. Mozna wałkowac w maszynie do makaronu i potem jeszcze rozciagac
Nadzienie:
2 łyzki oliwy
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku
0,5 kg wołowiny, cielęciny zmielonej (moze byc tez noga indycza itp)
400-500 g pomidorów z puszki lub kartonika
2 łyżki octu balsamiczego
2 łyzki sosu worcestershire
PRZYPRAWY:
sól
listek laurowy
oregano
bazylia
majeranek
pieprz ziolowy
słodka papryka
cynamon
100 g rozpuszczonego masla
zeszklic cebulę i czosnek na oliwie, dodac mieso, posolic, popieprzyc, usmazyc. Odlac nadmiar wody. Dodac pomidory, smazyc smazyc smazyc, po 10 minutach dodac ocet i sos. Smażyć żeby sos odparował dość mocno i po kolejnych 5-10 minutach dodać przyprawy. ja lubię sporo cynamonu!!
W foremce jak do lasagne ułozyc plat ciasta, posmarowac maslem, ulozyc nastpny. Ma byc ze 3-4 warstwy ciasta. Ulozyc mieso (lekko przestudzone)
na wierzch 5 platow ciasta - kazdy z nich, takze wierzchni, musi byc pomalowany maslem. maslo mozna posypac lekko parmezanem lub przyprawami, jesli sie chce. Wstawic do pieca nagrzanego do 190 st na 25 minut.
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 jajko
200 g mąki
ok 50-100 ml wody - ile weźmie ciasto - ma byc takie jak na makaron
1/2 łyzeczki soli
wyrobic, odstawic przykryte na 30 minut, bardzo cienko wałkować i rozciągać w rękach - jak na strudel. Mozna wałkowac w maszynie do makaronu i potem jeszcze rozciagac
Nadzienie:
2 łyzki oliwy
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku
0,5 kg wołowiny, cielęciny zmielonej (moze byc tez noga indycza itp)
400-500 g pomidorów z puszki lub kartonika
2 łyżki octu balsamiczego
2 łyzki sosu worcestershire
PRZYPRAWY:
sól
listek laurowy
oregano
bazylia
majeranek
pieprz ziolowy
słodka papryka
cynamon
100 g rozpuszczonego masla
zeszklic cebulę i czosnek na oliwie, dodac mieso, posolic, popieprzyc, usmazyc. Odlac nadmiar wody. Dodac pomidory, smazyc smazyc smazyc, po 10 minutach dodac ocet i sos. Smażyć żeby sos odparował dość mocno i po kolejnych 5-10 minutach dodać przyprawy. ja lubię sporo cynamonu!!
W foremce jak do lasagne ułozyc plat ciasta, posmarowac maslem, ulozyc nastpny. Ma byc ze 3-4 warstwy ciasta. Ulozyc mieso (lekko przestudzone)
na wierzch 5 platow ciasta - kazdy z nich, takze wierzchni, musi byc pomalowany maslem. maslo mozna posypac lekko parmezanem lub przyprawami, jesli sie chce. Wstawic do pieca nagrzanego do 190 st na 25 minut.


Ostatnią edycję dokonał moderator: