bourekia/borek/boerek itp - z nadzieniem mięsnym pysznym

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ciasto yufka (moze byc takze ciasto z samej maki i wody albo ciasto z przepisu Simony https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1501&hl= albo z dowolnego na phyllo przepisu)
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 jajko
200 g mąki
ok 50-100 ml wody - ile weźmie ciasto - ma byc takie jak na makaron
1/2 łyzeczki soli

wyrobic, odstawic przykryte na 30 minut, bardzo cienko wałkować i rozciągać w rękach - jak na strudel. Mozna wałkowac w maszynie do makaronu i potem jeszcze rozciagac

Nadzienie:

2 łyzki oliwy
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku
0,5 kg wołowiny, cielęciny zmielonej (moze byc tez noga indycza itp)
400-500 g pomidorów z puszki lub kartonika
2 łyżki octu balsamiczego
2 łyzki sosu worcestershire

PRZYPRAWY:
sól
listek laurowy
oregano
bazylia
majeranek
pieprz ziolowy
słodka papryka
cynamon

100 g rozpuszczonego masla

zeszklic cebulę i czosnek na oliwie, dodac mieso, posolic, popieprzyc, usmazyc. Odlac nadmiar wody. Dodac pomidory, smazyc smazyc smazyc, po 10 minutach dodac ocet i sos. Smażyć żeby sos odparował dość mocno i po kolejnych 5-10 minutach dodać przyprawy. ja lubię sporo cynamonu!!

W foremce jak do lasagne ułozyc plat ciasta, posmarowac maslem, ulozyc nastpny. Ma byc ze 3-4 warstwy ciasta. Ulozyc mieso (lekko przestudzone)
na wierzch 5 platow ciasta - kazdy z nich, takze wierzchni, musi byc pomalowany maslem. maslo mozna posypac lekko parmezanem lub przyprawami, jesli sie chce. Wstawic do pieca nagrzanego do 190 st na 25 minut.

obrazy190oa7.jpg

obrazy191my6.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
z podanych przeze mnie proporcji w ogole sie nie rwalo. oczywiscie wyrabialam w KA - najpierw wiosłem, potem hakiem
icon_smile.gif

Wałkowalam w maszyce (a KA to to samo coo mercato, tylko inny naped ma ;) - wiec ty zrób w maszynce) a potem w rekach jeszcze rozciagalam, az bylo nemal przezroczyste. Co ktores ,,przewalkowanie" podsypywalam mąką.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy