Przepis z Burdy - Agencja Muza. Z podanych składników wychodzi tych ciasteczek sporo, jeśli tylko położymy na blachę cienkie placuszki ciasta.
Składniki
12 dkg orzechów laskowych
5 dkg migdałów
szczypta cynamonu
4 białka
szczypta soli
15 dkg cukru
3 płaskie łyżki mąki
5 dkg masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
tłuszcz do nasmarowania blachy
Zemleć orzechy i migdały i wymieszać je z cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, dodając stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszamy z orzechami i migdałami oraz mąką i rozpuszczonym masłem. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. i na natłuszczoną blachę kładziemy płaskie placuszki jednakowej wielkości. Pieczemy je na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy nią po dwa placuszki. Smacznego.
Składniki
12 dkg orzechów laskowych
5 dkg migdałów
szczypta cynamonu
4 białka
szczypta soli
15 dkg cukru
3 płaskie łyżki mąki
5 dkg masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
tłuszcz do nasmarowania blachy
Zemleć orzechy i migdały i wymieszać je z cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, dodając stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszamy z orzechami i migdałami oraz mąką i rozpuszczonym masłem. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. i na natłuszczoną blachę kładziemy płaskie placuszki jednakowej wielkości. Pieczemy je na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy nią po dwa placuszki. Smacznego.