- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję chlebową, która jest naprawdę pyszna: lekko chrupiące ciasto (nie chłonie oleju!) idealnie komponuje się z miękkim chlebowym wnętrze, tworząc świetną przekąskę, śniadanie lub kolację. Indyjska wersja tostów francuskich - bardzo warta wypróbowania. Przepis wg. Manjula's Kitchen.
6 kromek chleba[/size][/font]
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) -do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
1 drobno posiekana zielona papryczka chili
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
woda
olej do głebszego smażenia
Z chleba odcinamy skórkę, kroimy go na mniejsze kawałki, np. paski lub trójkąty.
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną papryczką chili, natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).
Kawałki chleba obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.
Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.

6 kromek chleba[/size][/font]
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) -do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
1 drobno posiekana zielona papryczka chili
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
woda
olej do głebszego smażenia
Z chleba odcinamy skórkę, kroimy go na mniejsze kawałki, np. paski lub trójkąty.
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną papryczką chili, natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).
Kawałki chleba obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.
Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: