Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Bread pakora/pakoda - smażone grzanki po indyjsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1458614" data-attributes="member: 2721"><p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Pakora" target="_blank">Pakora</a> (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję chlebową, która jest naprawdę pyszna: lekko chrupiące ciasto (nie chłonie oleju!) idealnie komponuje się z miękkim chlebowym wnętrze, tworząc świetną przekąskę, śniadanie lub kolację. Indyjska wersja tostów francuskich - bardzo warta wypróbowania. Przepis wg. <a href="http://www.youtube.com/watch?v=dW8vQMOKnwY" target="_blank">Manjula's Kitchen.</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]84748[/ATTACH]</p><p></p><p>6 kromek chleba[/size][/font]</p><p>1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) -do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet</p><p>2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)</p><p>1 drobno posiekana zielona papryczka chili</p><p>2 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej</p><p>1/2 łyżeczki soli (do smaku)</p><p>1/4 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>woda</p><p>olej do głebszego smażenia</p><p></p><p>Z chleba odcinamy skórkę, kroimy go na mniejsze kawałki, np. paski lub trójkąty.</p><p></p><p>Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną papryczką chili, natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).</p><p></p><p>Kawałki chleba obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.</p><p></p><p>Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1458614, member: 2721"] [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Pakora"]Pakora[/URL] (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję chlebową, która jest naprawdę pyszna: lekko chrupiące ciasto (nie chłonie oleju!) idealnie komponuje się z miękkim chlebowym wnętrze, tworząc świetną przekąskę, śniadanie lub kolację. Indyjska wersja tostów francuskich - bardzo warta wypróbowania. Przepis wg. [URL="http://www.youtube.com/watch?v=dW8vQMOKnwY"]Manjula's Kitchen.[/URL] [ATTACH=full]84748[/ATTACH] 6 kromek chleba[/size][/font] 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) -do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet 2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość) 1 drobno posiekana zielona papryczka chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia woda olej do głebszego smażenia Z chleba odcinamy skórkę, kroimy go na mniejsze kawałki, np. paski lub trójkąty. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną papryczką chili, natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany). Kawałki chleba obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto. Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Bread pakora/pakoda - smażone grzanki po indyjsku
Top
Bottom