Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Breskvice
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1637944" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Breskvice</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]97404[/ATTACH]</p><p></p><p>NA CIASTKA:</p><p>4 jajka</p><p>1 szczypta soli</p><p>200 g cukru pudru</p><p>1 cukier wanilinowy</p><p>200ml oleju</p><p>600g mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 cytryna - skórka + 2 łyżki soku</p><p>3 łyżki mleka</p><p>KREM:</p><p>okruchy ciastek</p><p>Słoik dżemu brzoskwiniowego lub innego np. powideł.</p><p>Fiolkę zapachu rumowego</p><p>PONADTO:</p><p>1 szklanka drobnego cukru do wypieków</p><p>odrobina barwnika czerwonego i żółtego.</p><p>Odrobina mleka</p><p>2 pędzelki.</p><p></p><p>1. Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukry, ponownie ubić. Nie przestając miksować wlać olej, a następnie dodać skórkę, sok z cytryny i stopniowo żółtka. Na koniec dosypać mąkę z proszkiem i mleko - połączyć. Ciasto ma być klejące i gęste, a nie twarde i zbite.</p><p>2. Łyżeczką lub dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.</p><p>3. Piec w temp 180 stopni przez 15-17 minut.</p><p>4. Upieczone całkowicie ostudzić. Następnie ostro zakończoną łyżeczką wydrążyć środki (od płaskiej strony). Okruchy zostawić.</p><p>5. Składniki na masę dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 5 minut.</p><p>6. Do wydrążonych połówek ciastek nakładamy krem, tak, aby lekko wystawał ponad wyżłobienie. Następnie sklejamy dwie połówki tworząc kształt brzoskwini.</p><p>7. W dwóch osobnych talerzykach w mleku rozpuszczamy barwniki. Następnie pędzelkiem malujemy jedną połowę ciastka czerwonym barwnikiem a drugą żółtym. Obtaczamy w cukrze.</p><p></p><p>Ps1 Pieczeniu breskvice posiłkowałem się na <a href="http://czarownie.blox.pl/2013/09/Breskvice.html" target="_blank">http://czarownie.blox.pl/2013/09/Breskvice.html</a> oraz <a href="https://www.youtube.com/watch?v=zEcwxUUi7pE" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=zEcwxUUi7pE</a></p><p></p><p>Ps2 Innym nadzieniem do ciastek może być:</p><p></p><p>okruchy ciastek*</p><p>125g miękkiego masła</p><p>150g cukru pudru</p><p>2 łyżki marmolady morelowej</p><p>120g drobno posiekanych lub tartych orzechów włoskich (nie mielonych)</p><p>100g startej czekolady deserowej</p><p>2 łyżki ciemnego kakao</p><p>250ml rumu (w wersji dla dzieci zastąpic mlekiem)</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>3 łyżki mleka</p><p>* początkowo do kremu dodajemy połowę okruchów, ponieważ w zależności od tego jak mocno wydrążymy ciastka ich ilość może być różna</p><p> Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać orzechy,czekoladę, kakao, marmoladę, połowę okruchów sok z cytryny, rum i mleko. Utrzeć mikserem na jednolitą masę. Konsystencje kremu regulować kruszkami (jeśli za rzadki), ewentualnie mlekiem lub marmoladą (jeśli zbyt gęsty).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1637944, member: 140"] [SIZE=14][B]Breskvice[/B][/SIZE] [ATTACH=full]97404[/ATTACH] NA CIASTKA: 4 jajka 1 szczypta soli 200 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 200ml oleju 600g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna - skórka + 2 łyżki soku 3 łyżki mleka KREM: okruchy ciastek Słoik dżemu brzoskwiniowego lub innego np. powideł. Fiolkę zapachu rumowego PONADTO: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków odrobina barwnika czerwonego i żółtego. Odrobina mleka 2 pędzelki. 1. Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukry, ponownie ubić. Nie przestając miksować wlać olej, a następnie dodać skórkę, sok z cytryny i stopniowo żółtka. Na koniec dosypać mąkę z proszkiem i mleko - połączyć. Ciasto ma być klejące i gęste, a nie twarde i zbite. 2. Łyżeczką lub dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. 3. Piec w temp 180 stopni przez 15-17 minut. 4. Upieczone całkowicie ostudzić. Następnie ostro zakończoną łyżeczką wydrążyć środki (od płaskiej strony). Okruchy zostawić. 5. Składniki na masę dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 5 minut. 6. Do wydrążonych połówek ciastek nakładamy krem, tak, aby lekko wystawał ponad wyżłobienie. Następnie sklejamy dwie połówki tworząc kształt brzoskwini. 7. W dwóch osobnych talerzykach w mleku rozpuszczamy barwniki. Następnie pędzelkiem malujemy jedną połowę ciastka czerwonym barwnikiem a drugą żółtym. Obtaczamy w cukrze. Ps1 Pieczeniu breskvice posiłkowałem się na [URL="http://czarownie.blox.pl/2013/09/Breskvice.html"]http://czarownie.blox.pl/2013/09/Breskvice.html[/URL] oraz [URL="https://www.youtube.com/watch?v=zEcwxUUi7pE"]https://www.youtube.com/watch?v=zEcwxUUi7pE[/URL] Ps2 Innym nadzieniem do ciastek może być: okruchy ciastek* 125g miękkiego masła 150g cukru pudru 2 łyżki marmolady morelowej 120g drobno posiekanych lub tartych orzechów włoskich (nie mielonych) 100g startej czekolady deserowej 2 łyżki ciemnego kakao 250ml rumu (w wersji dla dzieci zastąpic mlekiem) sok z 1/2 cytryny 3 łyżki mleka * początkowo do kremu dodajemy połowę okruchów, ponieważ w zależności od tego jak mocno wydrążymy ciastka ich ilość może być różna Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać orzechy,czekoladę, kakao, marmoladę, połowę okruchów sok z cytryny, rum i mleko. Utrzeć mikserem na jednolitą masę. Konsystencje kremu regulować kruszkami (jeśli za rzadki), ewentualnie mlekiem lub marmoladą (jeśli zbyt gęsty). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Breskvice
Top
Bottom