Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Brodetto z tuńczyka w pomidorach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="vana" data-source="post: 1341007" data-attributes="member: 12152"><p>Brodetto to danie z duszonej ryby, będące bardzo popularną potrawą serwowaną w rejonach położonych wzdłuż wybrzeża Adriatyku. </p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><em>Przepis pochodzi z <a href="http://palachinkablog.com/alekasandars-irresistible-brodetto/" target="_blank">tej</a> strony.</em></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><p>- 400 g tuńczyka w kawałkach w wodzie</p><p>- 1 duża czerwona cebula</p><p>- 400ml passaty pomidorowej</p><p>- 300ml białego wina (nie pisało jakiego, dałam półwytrawne)</p><p>- sól, pieprz</p><p>- 1 łyżeczka ostrej papryki</p><p>- 1 łyżeczka cukru</p><p>- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu (pominęłam)</p><p>- 1 liść laurowy</p><p>- garść czarnych oliwek</p><p>- oregano</p><p>- oliwa/olej</p><p></p><p>Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i wymieszać, delikatnie mieszając, aby nie dopuścić do pozbawienia kształtu większych kawałków ryby.Wlać passatę pomidorową, 400ml wody, doprawić solą i cukrem do smaku. Po chwili dodać paprykę, pieprz i opcjonalnie mąkę. Ponownie zamieszać i smażyć na średnim ogniu.</p><p>Gdy potrawa utraci około połowę płynu, dodać wino, liść laurowy i posiekane oliwki. Podgrzewać 30-45min, a 5 minut przed końcem dodać oregano.</p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="vana, post: 1341007, member: 12152"] Brodetto to danie z duszonej ryby, będące bardzo popularną potrawą serwowaną w rejonach położonych wzdłuż wybrzeża Adriatyku. [SIZE=8][I]Przepis pochodzi z [URL="http://palachinkablog.com/alekasandars-irresistible-brodetto/"]tej[/URL] strony.[/I] [/SIZE] [U]Składniki:[/U] - 400 g tuńczyka w kawałkach w wodzie - 1 duża czerwona cebula - 400ml passaty pomidorowej - 300ml białego wina (nie pisało jakiego, dałam półwytrawne) - sól, pieprz - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu (pominęłam) - 1 liść laurowy - garść czarnych oliwek - oregano - oliwa/olej Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i wymieszać, delikatnie mieszając, aby nie dopuścić do pozbawienia kształtu większych kawałków ryby.Wlać passatę pomidorową, 400ml wody, doprawić solą i cukrem do smaku. Po chwili dodać paprykę, pieprz i opcjonalnie mąkę. Ponownie zamieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy potrawa utraci około połowę płynu, dodać wino, liść laurowy i posiekane oliwki. Podgrzewać 30-45min, a 5 minut przed końcem dodać oregano. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Brodetto z tuńczyka w pomidorach
Top
Bottom