- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0
Sałatka brokułowo pomidorowa, świetna na wszelkie imprezy, zwłaszcza te letnie, grillowe
Jest prosta i przepyszna. Sama się dziwiłam, że NIE MA ŻADNYCH PRZYPRAW - myslałam, ze koleżanka (Dominika zresztą, której za przepis raz jeszcze dziękuję
) się pomyliła....
1. Brokuły zblanszować, albo ugotować na pół miękko (jak kto woli) ale twarde są lepsze. Ostudzone podzielić na spore różyczki.
2. Pomidory obrać ze skórek, pociąć na ósemki.
3. Zrobić sos: jogurt naturalny z ...duża ilością zmiażdżonego czosnku.
4. Wszystko delikatnie wymieszać i władować do lodówy, zeby się przegryzło.
TO WSZYSTKO
Proporcje: brokuł z pomidorem w stosunku 1:1. Sos powinien być gęsty, i ma być go tyle, żeby każdy kawałek brokuła czy pomidora był dobrze obtoczony. Czosnku duuuuużo, tzn tyle, ile każdy "wytrzyma"...
Radzę zrobić dużo.... znika szybciutko.
Ja na 1 średniego brokuła z reguły daję 4-5 pomidorów (bo ja kocham pomidory) i prawie całe opakowanie jogurtu (opakowania 500 ml oczywiście
)
Pasuje chyba do wszystkiego. Polecam Wam wszystkim...
Jest prosta i przepyszna. Sama się dziwiłam, że NIE MA ŻADNYCH PRZYPRAW - myslałam, ze koleżanka (Dominika zresztą, której za przepis raz jeszcze dziękuję
1. Brokuły zblanszować, albo ugotować na pół miękko (jak kto woli) ale twarde są lepsze. Ostudzone podzielić na spore różyczki.
2. Pomidory obrać ze skórek, pociąć na ósemki.
3. Zrobić sos: jogurt naturalny z ...duża ilością zmiażdżonego czosnku.
4. Wszystko delikatnie wymieszać i władować do lodówy, zeby się przegryzło.
TO WSZYSTKO
Proporcje: brokuł z pomidorem w stosunku 1:1. Sos powinien być gęsty, i ma być go tyle, żeby każdy kawałek brokuła czy pomidora był dobrze obtoczony. Czosnku duuuuużo, tzn tyle, ile każdy "wytrzyma"...
Radzę zrobić dużo.... znika szybciutko.
Ja na 1 średniego brokuła z reguły daję 4-5 pomidorów (bo ja kocham pomidory) i prawie całe opakowanie jogurtu (opakowania 500 ml oczywiście
Pasuje chyba do wszystkiego. Polecam Wam wszystkim...