Brownie z buraków

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Brownie z buraków

Inspirowałam się tym przepisem, ale zrobiłam po swojemu.
http://hpba.pl/czekoladowe-ciasto-z-burakow-moje-ulubione/

Składniki:
– 300 g ugotowanych buraków
– 60 g suszonych daktyli, moczonych kwadrans w niewielkiej ilości wrzątku
– 2 czubate łyżki kakao (lub jedna kakao, jedna karobu)
- 1 -2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
– szczypta sody oczyszczonej
– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mielona wanilia
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 małe jajka
– 80 g mąki kokosowej
- 20 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
– 1/3 szklanki suszonych żurawin, namoczonych wcześniej we wrzątku i odsączonych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa - ok. 1/2 tabliczki czekolady 85%, kilka łyżek słodkiej śmietanki

Wykonanie:
Zmiksować buraki z namoczonymi daktylami (i wodą, w której się moczyły), dodać do nich syrop, jajka i olej kokosowy, wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki, połączyć z mokrymi, dodać bakalie, wymieszać, przełożyć do tortownicy o śr. 16 cm, piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu można oblać rozpuszczoną z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki czekoladą.

brownie_z_burak_w1.jpg brownie_z_burak_w.jpg

Kroi się nieszczególnie ze względu na obecność bakalii, ale smakuje naprawdę dobrze.
Gdyby zastąpić mąkę orkiszową gryczaną, jaglaną czy ryżową, ciasto będzie bezglutenowe.
 

Załączniki

  • brownie_z_burak_w.jpg
    brownie_z_burak_w.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 0
  • brownie_z_burak_w1.jpg
    brownie_z_burak_w1.jpg
    77.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,644
4,777
113
Piękne
lecker.gif
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy