- Lis 28, 2005
- 33,928
- 6,344
- 113
Brownie z buraków
Inspirowałam się tym przepisem, ale zrobiłam po swojemu.
http://hpba.pl/czekoladowe-ciasto-z-burakow-moje-ulubione/
Składniki:
– 300 g ugotowanych buraków
– 60 g suszonych daktyli, moczonych kwadrans w niewielkiej ilości wrzątku
– 2 czubate łyżki kakao (lub jedna kakao, jedna karobu)
- 1 -2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
– szczypta sody oczyszczonej
– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mielona wanilia
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 małe jajka
– 80 g mąki kokosowej
- 20 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
– 1/3 szklanki suszonych żurawin, namoczonych wcześniej we wrzątku i odsączonych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa - ok. 1/2 tabliczki czekolady 85%, kilka łyżek słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Zmiksować buraki z namoczonymi daktylami (i wodą, w której się moczyły), dodać do nich syrop, jajka i olej kokosowy, wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki, połączyć z mokrymi, dodać bakalie, wymieszać, przełożyć do tortownicy o śr. 16 cm, piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu można oblać rozpuszczoną z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki czekoladą.
Kroi się nieszczególnie ze względu na obecność bakalii, ale smakuje naprawdę dobrze.
Gdyby zastąpić mąkę orkiszową gryczaną, jaglaną czy ryżową, ciasto będzie bezglutenowe.
Inspirowałam się tym przepisem, ale zrobiłam po swojemu.
http://hpba.pl/czekoladowe-ciasto-z-burakow-moje-ulubione/
Składniki:
– 300 g ugotowanych buraków
– 60 g suszonych daktyli, moczonych kwadrans w niewielkiej ilości wrzątku
– 2 czubate łyżki kakao (lub jedna kakao, jedna karobu)
- 1 -2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
– szczypta sody oczyszczonej
– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mielona wanilia
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 małe jajka
– 80 g mąki kokosowej
- 20 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
– 1/3 szklanki suszonych żurawin, namoczonych wcześniej we wrzątku i odsączonych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa - ok. 1/2 tabliczki czekolady 85%, kilka łyżek słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Zmiksować buraki z namoczonymi daktylami (i wodą, w której się moczyły), dodać do nich syrop, jajka i olej kokosowy, wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki, połączyć z mokrymi, dodać bakalie, wymieszać, przełożyć do tortownicy o śr. 16 cm, piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu można oblać rozpuszczoną z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki czekoladą.


Kroi się nieszczególnie ze względu na obecność bakalii, ale smakuje naprawdę dobrze.
Gdyby zastąpić mąkę orkiszową gryczaną, jaglaną czy ryżową, ciasto będzie bezglutenowe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: