Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Brownie z malinami i burakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1160938" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Brownie z malinami i burakiem</strong></p><p></p><p>na podstawie przepisu Jody Vassallo &quot;Les basiques legumes&quot;</p><p></p><p>Źródło: <a href="http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/brownie-z-malinami-i-burakiem" target="_blank">http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/prz...nami-i-burakiem</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g gorzkiej czekolady</p><p>4 jajka</p><p>480 g brązowego cukru</p><p>200 g masła</p><p>165 g mąki pszennej</p><p>40 g kakao</p><p>180 g startego, surowego buraka</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilii</p><p>150-200 g malin</p><p>cukier puder do posypania</p><p>masło do smarowania foremki</p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Foremkę o wymiarach 25x35 cm nasmarować masłem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę.</p><p>Całe jajka roztrzepać, a następnie ubić z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać ze schłodzoną, rozpuszczoną czekoladą i masłem, dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Na koniec połączyc z buraczkami, a następnie - bardzo delikatnie - z malinami. Ciasto wlać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. </p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>200 g czekolady deserowej (z Lidla)</p><p>100 g masła</p><p>100 g oleju z pestek winogron</p><p>4 jajka</p><p>180 g cukru trzcinowego Demerara</p><p>30 g cukru trzcinowego Dark Muscovado</p><p>170 g mąki pełnoziarnistej Lubelli</p><p>30 g mąki pszennej tortowej</p><p>25 g kakao</p><p>1/2 łyżeczki sody </p><p>1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii</p><p>150 g drobno startego surowego buraka</p><p>180 g mrożonych malin</p><p></p><p>[ATTACH=full]65934[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]65933[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]65954[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto jest bardzo smaczne, dla mnie wystarczająco słodkie. Następnym razem nie będę mieszać go z malinami, tylko je poukładam na wierzchu, delikatnie wciskając, bo trochę nierówno mi się wymieszały. W mojej wersji nie jest to typowe zakalcowato -glumziaste brownie, ale wilgotne, ciężkie ciasto czekoladowe z owocami. Buraka ani się nie widzi, ani nie wyczuwa. Amatorom takich smaków polecam!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1160938, member: 1024"] [B]Brownie z malinami i burakiem[/B] na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes" Źródło: [URL="http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/brownie-z-malinami-i-burakiem"]http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/prz...nami-i-burakiem[/URL] [B]Składniki:[/B] 200 g gorzkiej czekolady 4 jajka 480 g brązowego cukru 200 g masła 165 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g startego, surowego buraka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150-200 g malin cukier puder do posypania masło do smarowania foremki [B]Przygotowanie:[/B] Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Foremkę o wymiarach 25x35 cm nasmarować masłem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Całe jajka roztrzepać, a następnie ubić z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać ze schłodzoną, rozpuszczoną czekoladą i masłem, dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Na koniec połączyc z buraczkami, a następnie - bardzo delikatnie - z malinami. Ciasto wlać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. [B]Moja wersja:[/B] 200 g czekolady deserowej (z Lidla) 100 g masła 100 g oleju z pestek winogron 4 jajka 180 g cukru trzcinowego Demerara 30 g cukru trzcinowego Dark Muscovado 170 g mąki pełnoziarnistej Lubelli 30 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 150 g drobno startego surowego buraka 180 g mrożonych malin [ATTACH=full]65934[/ATTACH] [ATTACH=full]65933[/ATTACH] [ATTACH=full]65954[/ATTACH] Ciasto jest bardzo smaczne, dla mnie wystarczająco słodkie. Następnym razem nie będę mieszać go z malinami, tylko je poukładam na wierzchu, delikatnie wciskając, bo trochę nierówno mi się wymieszały. W mojej wersji nie jest to typowe zakalcowato -glumziaste brownie, ale wilgotne, ciężkie ciasto czekoladowe z owocami. Buraka ani się nie widzi, ani nie wyczuwa. Amatorom takich smaków polecam! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Brownie z malinami i burakiem
Bottom