- Sty 27, 2006
- 4,119
- 1,295
- 113
Nieklasyczne klasyczne brownie
Deser świetnie pasuje podawany z lodami, kremem budyniowym, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub jagodami, sosami owocowymi. Chyba musicie sami zadecydować, jak wam będzie najlepiej pasować.
Ilość porc. – zależy, jak lubimy czekoladę
Przygotowanie – 15 min
Pieczenie – 22-25 min.
t-ra pieczenia – 175 °C góra-dół
200 g masła
150 g cukru
250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 72 proc.
3 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (o tym można podyskutować)
30 ml brandy lub rumu
2-3 serki czekoladowe (dla publiczności wileńskiej) lub batoniki twarogowe w czekoladzie (dla tych, co serków czekoladowych nie znają)
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do pieczenia (22 x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść masło wraz z czekoladą na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Tylko w tym przypadku woda nie musi się dostać do czekolady. Mieszać, mieszać i uważać.
Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę, dodaj masę czekoladową, a następnie brandy. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i, jeśli dodajesz - proszek do pieczenia.
Serki pokrój na 16 części. Ciasto włóż do formy, wyrównaj, ułóż kawałeczki serków, lekko je wciskając do ciasta.
Wstaw formę do piekarnika i piecz w nagrzanym do 175 °C piekarniku przez 22-25 minut. Zwróć uwagę na wygląd brownie: brzegi będą już upieczone, wnętrze jest miękkie - musi pozostać wilgotne.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej w lodówce). Pokroić na 16 części i podawać
Dla "Magazyn Wileński", 2021
Deser świetnie pasuje podawany z lodami, kremem budyniowym, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub jagodami, sosami owocowymi. Chyba musicie sami zadecydować, jak wam będzie najlepiej pasować.
Ilość porc. – zależy, jak lubimy czekoladę
Przygotowanie – 15 min
Pieczenie – 22-25 min.
t-ra pieczenia – 175 °C góra-dół
200 g masła
150 g cukru
250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 72 proc.
3 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (o tym można podyskutować)
30 ml brandy lub rumu
2-3 serki czekoladowe (dla publiczności wileńskiej) lub batoniki twarogowe w czekoladzie (dla tych, co serków czekoladowych nie znają)
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do pieczenia (22 x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść masło wraz z czekoladą na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Tylko w tym przypadku woda nie musi się dostać do czekolady. Mieszać, mieszać i uważać.
Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę, dodaj masę czekoladową, a następnie brandy. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i, jeśli dodajesz - proszek do pieczenia.
Serki pokrój na 16 części. Ciasto włóż do formy, wyrównaj, ułóż kawałeczki serków, lekko je wciskając do ciasta.
Wstaw formę do piekarnika i piecz w nagrzanym do 175 °C piekarniku przez 22-25 minut. Zwróć uwagę na wygląd brownie: brzegi będą już upieczone, wnętrze jest miękkie - musi pozostać wilgotne.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej w lodówce). Pokroić na 16 części i podawać
Dla "Magazyn Wileński", 2021