Brownie z serkami czekoladowymi

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,119
1,295
113
Nieklasyczne klasyczne brownie

Deser świetnie pasuje podawany z lodami, kremem budyniowym, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub jagodami, sosami owocowymi. Chyba musicie sami zadecydować, jak wam będzie najlepiej pasować.

Ilość porc. – zależy, jak lubimy czekoladę
Przygotowanie – 15 min
Pieczenie – 22-25 min.
t-ra pieczenia – 175 °C góra-dół

200 g masła
150 g cukru
250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 72 proc.
3 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (o tym można podyskutować)
30 ml brandy lub rumu
2-3 serki czekoladowe (dla publiczności wileńskiej) lub batoniki twarogowe w czekoladzie (dla tych, co serków czekoladowych nie znają)

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do pieczenia (22 x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść masło wraz z czekoladą na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Tylko w tym przypadku woda nie musi się dostać do czekolady. Mieszać, mieszać i uważać.
Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę, dodaj masę czekoladową, a następnie brandy. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i, jeśli dodajesz - proszek do pieczenia.
Serki pokrój na 16 części. Ciasto włóż do formy, wyrównaj, ułóż kawałeczki serków, lekko je wciskając do ciasta.
Wstaw formę do piekarnika i piecz w nagrzanym do 175 °C piekarniku przez 22-25 minut. Zwróć uwagę na wygląd brownie: brzegi będą już upieczone, wnętrze jest miękkie - musi pozostać wilgotne.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej w lodówce). Pokroić na 16 części i podawać

Dla "Magazyn Wileński", 2021 20211011_090428.jpg
 

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
686
893
93
Właśnie tez się nad tym zastanawiałam. Obejrzałam w necie te batoniki i mają mniej więcej po 40-45 g.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy