- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Brukselka pod beszamelem.
opakowanie mrożonej brukselki lub 60 dag świeżej
laska kiełbasy wiejskiej (ok. 20 dag)
2 cebule
1 jabłko
10 dag serka topionego
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz
tymianek
gałka muszkatołowa
1. Brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy do miękkości.
2. W tym czasie kroimy cebule w piórka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jabłko obieramy, kroimy w plasterki, podobnie kiełbasę.
3. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę, mieszamy. Wlewamy zimne mleko, bulion i gotujemy chwilkę. Wrzucamy do sosu serek topiony i dokładnie go rozpuszczamy, doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką, tymiankiem.
4. Gotową brukselkę odcedzamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, układamy na niej cebulę, jabłko i kiełbasę, zalewamy sosem.
5. Zapiekankę wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 225 stopni na 15 minut.

opakowanie mrożonej brukselki lub 60 dag świeżej
laska kiełbasy wiejskiej (ok. 20 dag)
2 cebule
1 jabłko
10 dag serka topionego
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz
tymianek
gałka muszkatołowa
1. Brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy do miękkości.
2. W tym czasie kroimy cebule w piórka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jabłko obieramy, kroimy w plasterki, podobnie kiełbasę.
3. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę, mieszamy. Wlewamy zimne mleko, bulion i gotujemy chwilkę. Wrzucamy do sosu serek topiony i dokładnie go rozpuszczamy, doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką, tymiankiem.
4. Gotową brukselkę odcedzamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, układamy na niej cebulę, jabłko i kiełbasę, zalewamy sosem.
5. Zapiekankę wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 225 stopni na 15 minut.