Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Brukselka w cieście
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 768064" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Brukselkę tę robiłam dwa razy. Za każdym razem wychodziła świetna. Jest trochę pracochłonna, ale warto się poświęcić. Przepis zaczerpnęłam z Burdy </span>- Agencja Muza. Ten pierwszy raz robiłam ją z oryginalnej, niemieckiej Burdy, (ze słownikiem w ręce), kiedy jeszcze nie wychodziła jej polska wersja. Drugi raz z ww. książki.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg brukselki</p><p>pół szklanki białego wina</p><p>pół cytryny</p><p>4 czubate łyżki mąki</p><p>1 cebula</p><p>1 jajko</p><p>pół łyżeczki cukru</p><p>łyżka oleju</p><p>sól i pieprz</p><p>1 l oleju do smażenia (lub innego tłuszczu)</p><p></p><p>Brukselkę czyścimy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wkładamy wraz z brukselką do garnka. Podlewamy pół szklanką wody, posypujemy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i studzimy.</p><p>Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy z żółtkiem, cukrem i olejem, dodajemy mąkę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Brukselkę zanurzamy w cieście, mieszamy i smażymy w rozgrzanym do 180 st. głębokim oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem pomidorowym lub remuladą. Mnie najbardziej smakuje, po osączeniu na papierowym ręczniku, sama bez żadnych dodatków. Chrupiąca i wspaniała.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 768064, member: 10341"] [SIZE=10]Brukselkę tę robiłam dwa razy. Za każdym razem wychodziła świetna. Jest trochę pracochłonna, ale warto się poświęcić. Przepis zaczerpnęłam z Burdy [/SIZE]- Agencja Muza. Ten pierwszy raz robiłam ją z oryginalnej, niemieckiej Burdy, (ze słownikiem w ręce), kiedy jeszcze nie wychodziła jej polska wersja. Drugi raz z ww. książki. [B]Składniki[/B] 75 dkg brukselki pół szklanki białego wina pół cytryny 4 czubate łyżki mąki 1 cebula 1 jajko pół łyżeczki cukru łyżka oleju sól i pieprz 1 l oleju do smażenia (lub innego tłuszczu) Brukselkę czyścimy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wkładamy wraz z brukselką do garnka. Podlewamy pół szklanką wody, posypujemy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i studzimy. Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy z żółtkiem, cukrem i olejem, dodajemy mąkę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Brukselkę zanurzamy w cieście, mieszamy i smażymy w rozgrzanym do 180 st. głębokim oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem pomidorowym lub remuladą. Mnie najbardziej smakuje, po osączeniu na papierowym ręczniku, sama bez żadnych dodatków. Chrupiąca i wspaniała. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Brukselka w cieście
Bottom