Brukselka w sosie pomidorowym

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Gotuję brukselkę al dente w jak najmniejszej ilości wody (żeby tylko była nakryta), studzę (pozostawiając na noc) albo w zimnej wodzie (tak jest szybciej) - osączam dokładnie i...
Jeśli są duże, to kroję na połówki, a mniejsze pozostawiam w całości...

W wodzie, w której się gotowały rozpuszczam dobry koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku cukrem, ew. solą (jeśli do gotowania użyto mało soli) pieprzem, czosnkiem. Jeśli nie mam lenia, to osobno piekę paprykę, oczyszczam ze skórek i kroję w kostkę lub paski. Czasami smażę plasterki lub cząstki pieczarek.

Do dużych (litrowych) słoików wrzucam 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i z 3-5 ziarenek pieprzy (lubię kolorowy), wkładam brukselki (do połowy słoika), dodaję ew. paprykę i pieczarki, kładę liść selera, lubczyku (z mrożonki najczęściej), listki bazylii lub posiekany koperek, nakrywam znów brukselką.

Całość zalewam gorącym wywarem pomidorowym, na wierzch kładę ząbek czosnku. Zakręcam i pasteryzuję długo - ok. 50-60 min. Następnie odwracam słoik dnem do góry - dla pewności.

Zimą otwieram słoik, dodaję uduszoną cebulę, usmażone parówki lub kiełbaski oraz posiekane jajko na twardo i ugotowany ryż lub makaron.
Sos można zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną.

Podobnie robię fasolkę szparagową, kalafiora i brokuła.

Kiedyś miałam po troszkę różnych warzyw i zrobiłam mieszankę (kalafior, fasolka, brukselka) - tym razem z marchewką
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy