Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Brukselka z boczkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 1090609" data-attributes="member: 12086"><p><span style="font-size: 26px"><em>Źródło - Laura Calder &quot;Kuchnia francuska po prostu&quot;, odcinek 5</em></span></p><p></p><p><strong><u>Składniki (na oko):</u></strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>bruksela</strong></li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>boczek</strong></li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>sól</strong></li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>pieprz</strong></li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>masło</strong></li> </ul> <ul> <li data-xf-list-type="ul"></li> </ul><p>Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć twardy głąb, resztę rozłożyć na listki.</p><p></p><p>Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w cienkie słupki boczek. Gdy się zrumieni wyłowić go pozostawiając jedynie tłuszcz (zlać nadmiar tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), do pozostawionego tłuszczu dodać masło (wzmocni smak). Gdy masło się roztopi wrzucić liście brukselki, podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ponownie wcześniej wyłowiony boczek. Jeszcze chwilę razem podsmażyć.</p><p></p><p>Ja kupiłam brukselkę w lidlu, bardzo drobną, wobec czego po obraniu kroiłam główki na pół, wrzuciłam na tłuszcz po wędzonej szynce (zazwyczaj biorę pachwinę wędzoną, jest chudsza od boczku, ale tym razem musiałam zutylizować nadmiar wędzonej szynki), duszę aż brukselka będzie miękka, wtedy dokładam wcześniej odłowione skwarki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam jeszcze chwilę. </p><p></p><p>Tym razem wyszło tak:</p><p></p><p>[ATTACH=full]61073[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 1090609, member: 12086"] [SIZE=8][I]Źródło - Laura Calder "Kuchnia francuska po prostu", odcinek 5[/I][/SIZE] [B][U]Składniki (na oko):[/U] [LIST][*]bruksela [*]boczek [*]sól [*]pieprz [*]masło[/LIST][/B][LIST] [/LIST] Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć twardy głąb, resztę rozłożyć na listki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w cienkie słupki boczek. Gdy się zrumieni wyłowić go pozostawiając jedynie tłuszcz (zlać nadmiar tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), do pozostawionego tłuszczu dodać masło (wzmocni smak). Gdy masło się roztopi wrzucić liście brukselki, podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ponownie wcześniej wyłowiony boczek. Jeszcze chwilę razem podsmażyć. Ja kupiłam brukselkę w lidlu, bardzo drobną, wobec czego po obraniu kroiłam główki na pół, wrzuciłam na tłuszcz po wędzonej szynce (zazwyczaj biorę pachwinę wędzoną, jest chudsza od boczku, ale tym razem musiałam zutylizować nadmiar wędzonej szynki), duszę aż brukselka będzie miękka, wtedy dokładam wcześniej odłowione skwarki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam jeszcze chwilę. Tym razem wyszło tak: [ATTACH=full]61073[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Brukselka z boczkiem
Bottom