Bruschetta z pomidorami

MrUnton

Member
Paź 18, 2011
1
0
0
Składniki:
- Jeden duży pomidor
- Kilka kromek pieczywa białego, bądź razowego (ważne, żeby było świeże)
- Oliwa z oliwek (jak najlepszej jakości)
- 2 ząbki czosnku
- Świeża bazylia
- Ocet balsamiczny (można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny)
- Sól i pieprz
- Sprawny piekarnik

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczywo kroimy na nie zbyt duże kromki i suto skrapiamy oliwą. Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i trzymamy, aż do zarumienienia.

2. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na dość drobną kostkę. Wrzucamy go do miski. Następnie dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, kilka drobno posiekanych listków bazylii, pół łyżki octu balsamicznego, trochę oliwy, sól i pieprz. Po dodaniu tych składników całość mieszamy.

3. Po wyjęciu pieczywa z piekarnika, nacieramy je z obu stron przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Nadaje to im niesamowitego aromatu. Następnie nakładamy farsz na kromki i podajemy na stół.



Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt jest smaczny i aromatyczny. Idealnie nadaję się na szybką przystawkę. Przepis ten zawiera farsz na klasyczną bruschette, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować z farszem. Mam nadzieję, że z biegiem czasu dodam tu jeszcze kilka innych przepisów.


Pozdrawiam
MrUnton


Zdjęcie:
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Witam
icon_biggrin.gif

już są podobne przepisy:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...p;hl=bruschetta
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...p;hl=bruschetta
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy