Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Bryndzowe haluszki (sł. Bryndzové halušky)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1620800" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bryndzowe haluszki </strong></span> (sł. Bryndzové halušky) </p><p></p><p>[ATTACH=full]96007[/ATTACH]</p><p></p><p>400 g ziemniaków</p><p>1 jajko</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>200 g mąki przennej</p><p>150 g bryndzy</p><p>50 ml śmietany</p><p>150 słoniny lub boczku</p><p></p><p> 1. Obieramy i trzemy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki lub mielimy w maszynce do ziemniaków. Dodajemy jajko, sól i mąkę. Ciasto ma być dużo bardziej gęste niż na placki ziemniaczane.</p><p> 2. Na mocno osoloną, gotującą się wodę za pomocą specjalnego sitka takiego z dużymi otworkami ( przecierać haluszki. Można zrobić to też za pomocą deseczki czy płaskiego talerza, rozkładając równomiernie ciasto i odkrawać po kawałeczku wprost na gotującą wodę. Kluseczki wyławiamy niedługo po tym jak wypłyną na powierzchnię. Powinny być al dente. </p><p> 3. Bryndzę mieszamy ze śmietaną. Do wyłowionych gorących kluseczek dodajemy bryndzę i mieszamy tak aby w całości się rozpuściła i oblepiła nasze kluseczki.</p><p> 4. Polewamy skwarkami, uprzednio wytopionymi ze słoniny, albo podsmażonymi kawałeczkami boczku.</p><p></p><p>Ps1. Jak to często bywa, co miejscowość to trochę inne proporcje. A to z jajkiem , a to bez jajka. A to bryndza że śmietaną, a to bez śmietany a z serkiem topionym. Zamiast boczku drobno pokrojona kiełbasa.</p><p>Ps2. Haluszki bardzo często podaje się również z duszoną kiszoną kapustą.</p><p>Ps3. Przepis na 3-4 porcje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1620800, member: 140"] [SIZE=14][B]Bryndzowe haluszki [/B][/SIZE] (sł. Bryndzové halušky) [ATTACH=full]96007[/ATTACH] 400 g ziemniaków 1 jajko sól i pieprz do smaku 200 g mąki przennej 150 g bryndzy 50 ml śmietany 150 słoniny lub boczku 1. Obieramy i trzemy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki lub mielimy w maszynce do ziemniaków. Dodajemy jajko, sól i mąkę. Ciasto ma być dużo bardziej gęste niż na placki ziemniaczane. 2. Na mocno osoloną, gotującą się wodę za pomocą specjalnego sitka takiego z dużymi otworkami ( przecierać haluszki. Można zrobić to też za pomocą deseczki czy płaskiego talerza, rozkładając równomiernie ciasto i odkrawać po kawałeczku wprost na gotującą wodę. Kluseczki wyławiamy niedługo po tym jak wypłyną na powierzchnię. Powinny być al dente. 3. Bryndzę mieszamy ze śmietaną. Do wyłowionych gorących kluseczek dodajemy bryndzę i mieszamy tak aby w całości się rozpuściła i oblepiła nasze kluseczki. 4. Polewamy skwarkami, uprzednio wytopionymi ze słoniny, albo podsmażonymi kawałeczkami boczku. Ps1. Jak to często bywa, co miejscowość to trochę inne proporcje. A to z jajkiem , a to bez jajka. A to bryndza że śmietaną, a to bez śmietany a z serkiem topionym. Zamiast boczku drobno pokrojona kiełbasa. Ps2. Haluszki bardzo często podaje się również z duszoną kiszoną kapustą. Ps3. Przepis na 3-4 porcje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Bryndzowe haluszki (sł. Bryndzové halušky)
Top
Bottom