- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Brzoskwinie
z przepisu Ljubasik z Cook-Talk Forums
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?s...amp;#entry81444
Ciasto:
500 g mąki
* 100 g. margaryny
* 2 jajka
* 80 g śmietany
* soda na koniuszku noża
* ~ 0,5 filiżanki cukru
Krem:
* 200 g śmietankowego masła
* 0,5 puszki zagęszczonego mleka(ugotowane)
* włoskie orzechy
Ozdoba: * sok marchwi * sok z buraków * cukier
Jajka ubić z cukrem (cukru można dodawać więcej albo mniej,według smaku ), dodać gaszoną sodę, potem miękkie masło(albo margarynę), śmietanę i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Rozdzielić na 20 części, zlepić podłużne kiełbaski i wypiekać na średnim ogniu.
Z upieczonych połówek (lepiej ciepłych, tak będzie lżej) nożykiem starannie wyciąć środek (ciasta nie wyrzucać, z niego przygotujemy jeszcze jeden mały tort.
Przygotować krem:
Zmieszać masło ze słodkim zgęszczonym mlekiem. Napełnić kremem nasze połówki, w każdą położyć po cząstce orzecha i skleić.
Schłodzić w lodówce.
Następny etap: przygotować sok z marchwi i buraków. Jeśli nie ma sokowirówki, można ręcznie utrzeć marchew, wycisnąć przez gazę. То samo zrobić z burakami.
Сukier nasypać do głębokiej miski.
Ochłodzone i sklejone brzoskwinie umoczyć najpierw w marchwiowym soku (albo pomazać pędzelkiem), potem starannie pędzelkiem ufarbować jeden boczek buraczanym sokiem i obsypać cukrem (albo wyturlać w misce z cukrem) Gotowe brzoskwinie wkładamy do lodówki.
Moje uwagi:
1.robię podwójną,potrójną porcję
2. Kiedy będziecie wycinać środek,nie przeżywajcie, jeżeli jakiś brzeżek odłamie się, wy go potem "sklejcie" kremem.
3.Ciasto ze środków podsuszyć w piekarniku, pokruszyć, dodać krem, rozmieszać łyżką.
Nadać formę tortu, ozdobić. Мinitort gotowy! Nazywa się "Мrowisko".
z przepisu Ljubasik z Cook-Talk Forums
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?s...amp;#entry81444
Ciasto:
500 g mąki
* 100 g. margaryny
* 2 jajka
* 80 g śmietany
* soda na koniuszku noża
* ~ 0,5 filiżanki cukru
Krem:
* 200 g śmietankowego masła
* 0,5 puszki zagęszczonego mleka(ugotowane)
* włoskie orzechy
Ozdoba: * sok marchwi * sok z buraków * cukier
Jajka ubić z cukrem (cukru można dodawać więcej albo mniej,według smaku ), dodać gaszoną sodę, potem miękkie masło(albo margarynę), śmietanę i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Rozdzielić na 20 części, zlepić podłużne kiełbaski i wypiekać na średnim ogniu.
Z upieczonych połówek (lepiej ciepłych, tak będzie lżej) nożykiem starannie wyciąć środek (ciasta nie wyrzucać, z niego przygotujemy jeszcze jeden mały tort.
Przygotować krem:
Zmieszać masło ze słodkim zgęszczonym mlekiem. Napełnić kremem nasze połówki, w każdą położyć po cząstce orzecha i skleić.
Schłodzić w lodówce.
Następny etap: przygotować sok z marchwi i buraków. Jeśli nie ma sokowirówki, można ręcznie utrzeć marchew, wycisnąć przez gazę. То samo zrobić z burakami.
Сukier nasypać do głębokiej miski.
Ochłodzone i sklejone brzoskwinie umoczyć najpierw w marchwiowym soku (albo pomazać pędzelkiem), potem starannie pędzelkiem ufarbować jeden boczek buraczanym sokiem i obsypać cukrem (albo wyturlać w misce z cukrem) Gotowe brzoskwinie wkładamy do lodówki.
Moje uwagi:
1.robię podwójną,potrójną porcję
2. Kiedy będziecie wycinać środek,nie przeżywajcie, jeżeli jakiś brzeżek odłamie się, wy go potem "sklejcie" kremem.
3.Ciasto ze środków podsuszyć w piekarniku, pokruszyć, dodać krem, rozmieszać łyżką.
Nadać formę tortu, ozdobić. Мinitort gotowy! Nazywa się "Мrowisko".