Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Brzoskwinie z alkoholem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 4124" data-attributes="member: 12"><p>Na prośbę sd_silver kopiuję przepisy podane kiedyś na forum MniamMniam:</p><p></p><p>Autor - krgon</p><p>BRZOSKWINIE</p><p>Na 1 kg owoców zagotować syrop z 80 dag cukru i 1 1/3 szklanki wody. Brzoskwinie obrać ze skórki nakłuć drewnianą szpilką, włożyć do gotującego się syropu, raz zagotować i zlać do porcelanowego naczynia, w którym powinny postać dwie doby. Po tym czasie zlać syrop, zasmażyć do gęstości, a gdy wystygnie przemieszać z ćwiartką żytniówki względnie winiaku i zalać owoce złożone do słoików. Po pewnym czasie owoce opadną na dno i wtedy są gotowe do użytku. </p><p></p><p>Autor - Linn</p><p>BRZOSKWINIE W SYROPIE </p><p>3 kg dużych brzoskwiń dojrzałych i zarazem twardych – 800 g cukru – 1 litr wody </p><p></p><p>Brzoskwinie umyć, zanurzyć we wrzątku przez mniej więcej 1 minutę, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. </p><p>Zrobić syrop z wody i cukru, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując do momentu, aż stanie się przezroczysty / około 10 minut /. Zdjąć go z ognia i schłodzić. </p><p>Połówki brzoskwiń układać w szerokich słoikach, zalać syropem pokrywając całkowicie. </p><p>Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut / słoiki litrowe nawet 40 minut /. </p><p>Można aromatyzować wanilią, cynamonem lub likierem Maraschino.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 4124, member: 12"] Na prośbę sd_silver kopiuję przepisy podane kiedyś na forum MniamMniam: Autor - krgon BRZOSKWINIE Na 1 kg owoców zagotować syrop z 80 dag cukru i 1 1/3 szklanki wody. Brzoskwinie obrać ze skórki nakłuć drewnianą szpilką, włożyć do gotującego się syropu, raz zagotować i zlać do porcelanowego naczynia, w którym powinny postać dwie doby. Po tym czasie zlać syrop, zasmażyć do gęstości, a gdy wystygnie przemieszać z ćwiartką żytniówki względnie winiaku i zalać owoce złożone do słoików. Po pewnym czasie owoce opadną na dno i wtedy są gotowe do użytku. Autor - Linn BRZOSKWINIE W SYROPIE 3 kg dużych brzoskwiń dojrzałych i zarazem twardych – 800 g cukru – 1 litr wody Brzoskwinie umyć, zanurzyć we wrzątku przez mniej więcej 1 minutę, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Zrobić syrop z wody i cukru, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując do momentu, aż stanie się przezroczysty / około 10 minut /. Zdjąć go z ognia i schłodzić. Połówki brzoskwiń układać w szerokich słoikach, zalać syropem pokrywając całkowicie. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut / słoiki litrowe nawet 40 minut /. Można aromatyzować wanilią, cynamonem lub likierem Maraschino. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Brzoskwinie z alkoholem*
Top
Bottom