Brzoskwinie z bezą

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach". O brzoskwinie teraz bardzo łatwo, inne składniki prawie zawsze mamy w domu.
Składniki
4 niezbyt miękkie brzoskwinie
2 białka
3 łyżki cukru pudru
5 dkg zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
1 łyżka soku cytrynowego
szczypta cynamonu
masło do wysmarowania formy


Ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukier puder i ciągle energicznie ubijamy. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy migdały (albo orzechy) i delikatnie mieszamy bezową masę. Przekładamy ją do plastikowej torebki z uciętym rożkiem.
Zanurzamy na kilka sekund brzoskwinie we wrzącej wodzie. Wrzucamy natychmiast do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Przekrawamy każdą na pół, wyjmujemy pestki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim połówki brzoskwiń. Wgłębienia po pestkach napełniamy masą bezową, wyciskaną z woreczka. Rozsypujemy jeszcze mgiełkę cynamonu i zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Deser podajemy gorący, przy szczególnych okazjach - z kulką waniliowych lodów. Dla mnie na lody zawsze jest szczególna okazja, więc zrobiłam z lodami i jeszcze, od siebie, na suchej patelni przyrumieniłam lekko łyżkę płatków migdałowych, którymi dość skąpo posypałam deser. Doskonały smak brzoskwiń z bezami i lekko chrupiące płatki to była wyrafinowana poezja.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy