Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Brzoskwinie z bezą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884136" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam w &quot;Smakach i aromatach&quot;. O brzoskwinie teraz bardzo łatwo, inne składniki prawie zawsze mamy w domu. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>4 niezbyt miękkie brzoskwinie</p><p>2 białka</p><p>3 łyżki cukru pudru</p><p>5 dkg zmielonych migdałów lub orzechów włoskich</p><p>1 łyżka soku cytrynowego</p><p>szczypta cynamonu</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p></p><p>Ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukier puder i ciągle energicznie ubijamy. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy migdały (albo orzechy) i delikatnie mieszamy bezową masę. Przekładamy ją do plastikowej torebki z uciętym rożkiem.</p><p>Zanurzamy na kilka sekund brzoskwinie we wrzącej wodzie. Wrzucamy natychmiast do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Przekrawamy każdą na pół, wyjmujemy pestki. </p><p>Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim połówki brzoskwiń. Wgłębienia po pestkach napełniamy masą bezową, wyciskaną z woreczka. Rozsypujemy jeszcze mgiełkę cynamonu i zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Deser podajemy gorący, przy szczególnych okazjach - z kulką waniliowych lodów. Dla mnie na lody zawsze jest szczególna okazja, więc zrobiłam z lodami i jeszcze, od siebie, na suchej patelni przyrumieniłam lekko łyżkę płatków migdałowych, którymi dość skąpo posypałam deser. Doskonały smak brzoskwiń z bezami i lekko chrupiące płatki to była wyrafinowana poezja.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884136, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach". O brzoskwinie teraz bardzo łatwo, inne składniki prawie zawsze mamy w domu. [B]Składniki [/B]4 niezbyt miękkie brzoskwinie 2 białka 3 łyżki cukru pudru 5 dkg zmielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 łyżka soku cytrynowego szczypta cynamonu masło do wysmarowania formy Ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukier puder i ciągle energicznie ubijamy. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy migdały (albo orzechy) i delikatnie mieszamy bezową masę. Przekładamy ją do plastikowej torebki z uciętym rożkiem. Zanurzamy na kilka sekund brzoskwinie we wrzącej wodzie. Wrzucamy natychmiast do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Przekrawamy każdą na pół, wyjmujemy pestki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim połówki brzoskwiń. Wgłębienia po pestkach napełniamy masą bezową, wyciskaną z woreczka. Rozsypujemy jeszcze mgiełkę cynamonu i zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Deser podajemy gorący, przy szczególnych okazjach - z kulką waniliowych lodów. Dla mnie na lody zawsze jest szczególna okazja, więc zrobiłam z lodami i jeszcze, od siebie, na suchej patelni przyrumieniłam lekko łyżkę płatków migdałowych, którymi dość skąpo posypałam deser. Doskonały smak brzoskwiń z bezami i lekko chrupiące płatki to była wyrafinowana poezja. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Brzoskwinie z bezą
Top
Bottom