Brzoskwinie z cebulą

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - Agnieszka Kręglicka GW Wyd.Agora

Składniki dla 4 osób
2 brzoskwinie
spora cebula pokrojona w piórka
łyżka oleju
łyżeczka tartego imbiru
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
łyżka świeżej kolendry
sól, szczypta chili

Brzoskwinie naciąć na czubku na krzyż, włożyć na 10 sekund do wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Na oleju podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia, dodać imbir, sól i chili. Dołożyć brzoskwinie, wlać ocet oraz sok pomarańczowy, zagotować, posypać zieleniną i dusić razem na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Jeśli nie mam świeżej kolendry, zastepuję ją natką pietruszki, chociaż z kolendrą smak jest bardziej wyrazisty. Podawać do pieczonych i smażonych mięs.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
Seniorko, kolejny podany przez Ciebie przepis do jak najszybszego wypróbowania.
lecker.gif
mniam.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nawet nie wiesz, jak się cieszę z tego Joanno. Ja podaję te brzoskwinie na ciepło do różnych mało atrakcyjnych kotletów, np. z piersi kurczaka. Znakomicie podnoszą ich smak. Zresztą sama się przekonasz, że pasują do wielu różnie przyrządzanych pieczeni i smażenin. Pozdrawiam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
Już patrząc na składniki jestem pewna, że mi będą smakować.
icon_smile.gif
Same pyszności ( oprócz kolendry, do smaku której nie mogę się mimo wielu prób przekonać...).

Mam bardzo podobny przepis na chutney brzoskwiniowy i planuję na jutro zrobienie paru słoiczków.
Uwielbiam robić przetwory...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tylko do lodowki? Czy mozna przechowac dluzej w sloiku?

A smak z kolendra bedzie zupelnie inny, nie bardziej wyrazisty.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja w tym roku skończyłam chutneye, bo przy moim jednoosobowym gospodarstwie robię je głównie na prezenty. A'propos Twojego chytneya z ananasem, musiałam prosić o pomoc przy obieraniu go. Zabawa była przednia, ale się udało. Bardzo smaczny.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Masz rację kermidt, smak kolendry jest inny niż pietruszki, ale ja też za nim nie przepadam, chociaż w tym daniu sprawuje sie zupełnie przyzwoicie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie nurbiko, brzoskwinie dokłada sie na końcu, a na małym ogniu przez 10 - 15 min. ani brzoskwinie, ani cebula nie rozpadną sie na miazgę, ale to ma być spójna całość.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy