Żródło - Agnieszka Kręglicka GW Wyd.Agora
Składniki dla 4 osób
2 brzoskwinie
spora cebula pokrojona w piórka
łyżka oleju
łyżeczka tartego imbiru
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
łyżka świeżej kolendry
sól, szczypta chili
Brzoskwinie naciąć na czubku na krzyż, włożyć na 10 sekund do wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Na oleju podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia, dodać imbir, sól i chili. Dołożyć brzoskwinie, wlać ocet oraz sok pomarańczowy, zagotować, posypać zieleniną i dusić razem na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Jeśli nie mam świeżej kolendry, zastepuję ją natką pietruszki, chociaż z kolendrą smak jest bardziej wyrazisty. Podawać do pieczonych i smażonych mięs.
Składniki dla 4 osób
2 brzoskwinie
spora cebula pokrojona w piórka
łyżka oleju
łyżeczka tartego imbiru
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
łyżka świeżej kolendry
sól, szczypta chili
Brzoskwinie naciąć na czubku na krzyż, włożyć na 10 sekund do wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Na oleju podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia, dodać imbir, sól i chili. Dołożyć brzoskwinie, wlać ocet oraz sok pomarańczowy, zagotować, posypać zieleniną i dusić razem na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Jeśli nie mam świeżej kolendry, zastepuję ją natką pietruszki, chociaż z kolendrą smak jest bardziej wyrazisty. Podawać do pieczonych i smażonych mięs.