Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Brzoskwinie z sosem malinowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 875248" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam w miesięczniku Kuchnia, a ponieważ deser jest z lodami, które uwielbiam, zdecydowałam się od razu. Największy kłopot miałam z kupieniem brzoskwiń, bo na razie były tylko z importu. Ale czego się nie robi dla doskonałego deseru. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>45 dkg świeżych malin</p><p>drobno otarta skórka z 1 pomarańczy</p><p>2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy</p><p>2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego</p><p>2 - 3 łyżki stołowe cukru</p><p>6 dojrzałych świeżych brzoskwiń</p><p>lody waniliowe</p><p></p><p>Maliny miksujemy i przecieramy przez plastikowe sitko, żeby pozbyć się pestek. Do przetartych malin dodajemy skórkę pomarańczową, sok oraz likier i mieszamy. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.</p><p>W dużym rondlu, na ostrym ogniu zagotowujemy wodę. Wrzucamy do wrzątku kolejno po 1 - 2 brzoskwinie i parzymy je przez 10 - 20 sekund (zależy od dojrzałości owoców). Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy poczekać aż ostygną, albo wrzucić je do zimnej wody. Ja poczekałam aż ostygną, bo nie byłam przekonana do tego szoku termicznego. Póżniej obieramy je ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Ćwiartki brzoskwini wkładamy do sosu malinowego i znów pod przykryciem chłodzimy w lodówce. </p><p>Do szklanych pucharków wkładamy porcję lodów (ja włożyłam sobie dwie), na wierzchu układamy brzoskwinie i polewamy sosem. Możemy podać z herbatnikami. Mnie smakowało bez żadnych dodatków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 875248, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam w miesięczniku Kuchnia, a ponieważ deser jest z lodami, które uwielbiam, zdecydowałam się od razu. Największy kłopot miałam z kupieniem brzoskwiń, bo na razie były tylko z importu. Ale czego się nie robi dla doskonałego deseru. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 45 dkg świeżych malin drobno otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego 2 - 3 łyżki stołowe cukru 6 dojrzałych świeżych brzoskwiń lody waniliowe Maliny miksujemy i przecieramy przez plastikowe sitko, żeby pozbyć się pestek. Do przetartych malin dodajemy skórkę pomarańczową, sok oraz likier i mieszamy. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. W dużym rondlu, na ostrym ogniu zagotowujemy wodę. Wrzucamy do wrzątku kolejno po 1 - 2 brzoskwinie i parzymy je przez 10 - 20 sekund (zależy od dojrzałości owoców). Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy poczekać aż ostygną, albo wrzucić je do zimnej wody. Ja poczekałam aż ostygną, bo nie byłam przekonana do tego szoku termicznego. Póżniej obieramy je ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Ćwiartki brzoskwini wkładamy do sosu malinowego i znów pod przykryciem chłodzimy w lodówce. Do szklanych pucharków wkładamy porcję lodów (ja włożyłam sobie dwie), na wierzchu układamy brzoskwinie i polewamy sosem. Możemy podać z herbatnikami. Mnie smakowało bez żadnych dodatków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Brzoskwinie z sosem malinowym
Top
Bottom