- Lip 27, 2011
- 607
- 0
- 0
Składniki na duża blaszkę.
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa brzoskwiniowa
0,75 l śmietany 30% (tym razem była to kremówka czarnkowska)
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody
1 słoik konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (ok 400 ml)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie – ok 6 sztuk (albo 1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe
Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę (40x25 cm) posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka. Piec ok 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, albo w 170 bez termoobiegu.
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 4 szklakach wody. Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny.
przepis pochodzi ze strony http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/
Ciasto przepyszne, robiłam już nie raz.
Zdjęcie jest mojego wypieku
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa brzoskwiniowa
0,75 l śmietany 30% (tym razem była to kremówka czarnkowska)
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody
1 słoik konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (ok 400 ml)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie – ok 6 sztuk (albo 1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe
Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę (40x25 cm) posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka. Piec ok 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, albo w 170 bez termoobiegu.
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 4 szklakach wody. Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny.
przepis pochodzi ze strony http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/
Ciasto przepyszne, robiłam już nie raz.
Zdjęcie jest mojego wypieku
