Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Buchteln
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 469321" data-attributes="member: 1024"><p>Buchteln </p><p>czyli austriackie bułeczki z konfiturą </p><p></p><p>Przepis podała na Izbushce Marina na podstawie przepisu Johanna Lafera:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=12793#post12793" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12793#post12793</a></p><p></p><p></p><p>Składniki: </p><p>60 ml ciepłego mleka </p><p>250 g mąki </p><p>45 g cukru </p><p>20 g świeżych drożdży </p><p>2 żółtka </p><p>2 jajka </p><p>otarta skórka z 1 pomarańczy </p><p>60 g masła o temperaturze pokojowej </p><p>30 g roztopionego masła </p><p>szczypta soli </p><p></p><p>Wykonanie: </p><p>Zmieszać w miseczce mleko, 30 g mąki, 20 g cukru i drożdże. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mieszanina musi podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę, jajka, żółtka, rozczyn i ciepłe masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. </p><p>Masło roztopić, posmarować formę. Stołową łyżką nabierać ciasto i wkładać je do formy. Buchteln posmarować stopionym masłem i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. </p><p>Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut. Gotowe buchteln podawać z ciepłym sosem waniliowym. </p><p>Ciasto wychodzi miękkie i dość rzadkie, więc łatwiej je formować łyżką. </p><p>Jeśli chcemy zrobić bułeczki z nadzieniem, trzeba do ciasta dodać więcej mąki, na oprószonej mąka stolnicy uformować z niego wałek, pokroić na 10 plasterków, każdy plasterek rozpłaszczyć na placuszek, na środek którego nakładać po maleńkiej łyżeczce konfitur i formować kulki. </p><p></p><p>Tyle przepis. </p><p>Ja robiłam buchteln nadziewane śliwkową &quot;nutellą&quot;. </p><p>Nie wiedziałam, jak te buchteln mają wyglądać, więc ułożyłam je jedna obok drugiej w formie na tartę. Ładnie mi urosły i były bardzo puszyste. </p><p> Podawałam z sosem waniliowym:</p><p></p><p> Sos waniliowy </p><p>do Buchteln </p><p></p><p>Składniki: </p><p>3/8 l mleka ( 1 i 1/2 szklanki) </p><p>szczypta soli </p><p>przekrojona wdłuż laska wanilii </p><p>3 żółtka </p><p>60 g cukru </p><p>3 łyżki kremówki (opcjonalnie) </p><p></p><p>Wykonanie: </p><p>Zagotować mleko z wanilią i solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem. Nie przestawając ubijać, wlać mleko, wymieszać, postawić rondelek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy. Nie dopuścić do zagotowania! </p><p>Do gotowego sosu można dodać śmietanę kremówkę. </p><p>Ciepłym sosem polewać buchteln.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 469321, member: 1024"] Buchteln czyli austriackie bułeczki z konfiturą Przepis podała na Izbushce Marina na podstawie przepisu Johanna Lafera: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=12793#post12793"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12793#post12793[/URL] Składniki: 60 ml ciepłego mleka 250 g mąki 45 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 2 jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 60 g masła o temperaturze pokojowej 30 g roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Zmieszać w miseczce mleko, 30 g mąki, 20 g cukru i drożdże. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mieszanina musi podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę, jajka, żółtka, rozczyn i ciepłe masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić, posmarować formę. Stołową łyżką nabierać ciasto i wkładać je do formy. Buchteln posmarować stopionym masłem i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut. Gotowe buchteln podawać z ciepłym sosem waniliowym. Ciasto wychodzi miękkie i dość rzadkie, więc łatwiej je formować łyżką. Jeśli chcemy zrobić bułeczki z nadzieniem, trzeba do ciasta dodać więcej mąki, na oprószonej mąka stolnicy uformować z niego wałek, pokroić na 10 plasterków, każdy plasterek rozpłaszczyć na placuszek, na środek którego nakładać po maleńkiej łyżeczce konfitur i formować kulki. Tyle przepis. Ja robiłam buchteln nadziewane śliwkową "nutellą". Nie wiedziałam, jak te buchteln mają wyglądać, więc ułożyłam je jedna obok drugiej w formie na tartę. Ładnie mi urosły i były bardzo puszyste. Podawałam z sosem waniliowym: Sos waniliowy do Buchteln Składniki: 3/8 l mleka ( 1 i 1/2 szklanki) szczypta soli przekrojona wdłuż laska wanilii 3 żółtka 60 g cukru 3 łyżki kremówki (opcjonalnie) Wykonanie: Zagotować mleko z wanilią i solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem. Nie przestawając ubijać, wlać mleko, wymieszać, postawić rondelek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy. Nie dopuścić do zagotowania! Do gotowego sosu można dodać śmietanę kremówkę. Ciepłym sosem polewać buchteln. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Buchteln
Bottom