Właściwie to nie przepisa a proporcje:
na 250 ml płynu daję 20 g skrobi ziemniaczanej (kiedyś mierzyłam łyżeczkami, ale to bardzo przekłamane proporcje )
Już wyjaśniam "płyn": może być mleko a może być sok owocowy, może być wywar herbaciany lub kawowy, może być karmel rozpuszczony w mleku lub wodzie, może też być słodka śmietana. Jak dodamy wanili - to waniliowy będzie
Oczywiście kakao też można.
Jeśli do kremu to daję od razu cały przysługujący cukier (ja daję 3/4 szkl) jeśli do konsumpcji - to każdy dobiera swój stopień słodkości
A jeśli zrobimy na skrobi pszennej to będzie taki "aksamitny w smaku" (to przy bezpośredniej polecam spróbować )
Do kremu można te 20 g skrobii zamienić na 15 g skrobi + 5 g mąki pszennej - wówczas krem będzie taki (no nie wiem jak to określić) - bardziej "suchy" - to chyba najlepiej odzwierciedla
na 250 ml płynu daję 20 g skrobi ziemniaczanej (kiedyś mierzyłam łyżeczkami, ale to bardzo przekłamane proporcje )
Już wyjaśniam "płyn": może być mleko a może być sok owocowy, może być wywar herbaciany lub kawowy, może być karmel rozpuszczony w mleku lub wodzie, może też być słodka śmietana. Jak dodamy wanili - to waniliowy będzie

Jeśli do kremu to daję od razu cały przysługujący cukier (ja daję 3/4 szkl) jeśli do konsumpcji - to każdy dobiera swój stopień słodkości
A jeśli zrobimy na skrobi pszennej to będzie taki "aksamitny w smaku" (to przy bezpośredniej polecam spróbować )
Do kremu można te 20 g skrobii zamienić na 15 g skrobi + 5 g mąki pszennej - wówczas krem będzie taki (no nie wiem jak to określić) - bardziej "suchy" - to chyba najlepiej odzwierciedla