Budyń - do kremu lub bezpośredniej konsumpcji

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Właściwie to nie przepisa a proporcje:

na 250 ml płynu daję 20 g skrobi ziemniaczanej (kiedyś mierzyłam łyżeczkami, ale to bardzo przekłamane proporcje )

Już wyjaśniam "płyn": może być mleko a może być sok owocowy, może być wywar herbaciany lub kawowy, może być karmel rozpuszczony w mleku lub wodzie, może też być słodka śmietana. Jak dodamy wanili - to waniliowy będzie
icon_biggrin.gif
Oczywiście kakao też można. :mrgreen:

Jeśli do kremu to daję od razu cały przysługujący cukier (ja daję 3/4 szkl) jeśli do konsumpcji - to każdy dobiera swój stopień słodkości

A jeśli zrobimy na skrobi pszennej to będzie taki "aksamitny w smaku" (to przy bezpośredniej polecam spróbować )

Do kremu można te 20 g skrobii zamienić na 15 g skrobi + 5 g mąki pszennej - wówczas krem będzie taki (no nie wiem jak to określić) - bardziej "suchy" - to chyba najlepiej odzwierciedla :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy