- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Budyń kokosowy
Przygotowany z okazji weekendu Hawajskiego, zorganizowanego przez Monsai.
Śnieżnobiały, delikatny i bardzo kokosowy
400 ml mleka kokosowego ( 1 duża puszka)
3 łyżeczki cukru
125 ml mleka ( = 1/2 szklanki, jeśli chcemy uzyskać wersje bezmleczną, dajemy w to miejsce wodę)
2 łyżeczki maki ziemniaczanej.
wiórki kokosowe
Mleko kokosowe zagotować z cukrem.
W szklance ze zwykłym mlekiem ( lub wodą) rozmieszać dokładnie 2 łyżeczki (z lekkim czubkiem, jak się nabiorą) mąki. Następnie przelać je cienkim strumieniem do gotującego się mleka kokosowego, mieszając. Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1 minutę.
Przelać do pucharków, udekorować kakao i wiórkami kokosowymi. Podawac na ciepło lub na zimno.
(Źródło)
Przygotowany z okazji weekendu Hawajskiego, zorganizowanego przez Monsai.
Śnieżnobiały, delikatny i bardzo kokosowy


400 ml mleka kokosowego ( 1 duża puszka)
3 łyżeczki cukru
125 ml mleka ( = 1/2 szklanki, jeśli chcemy uzyskać wersje bezmleczną, dajemy w to miejsce wodę)
2 łyżeczki maki ziemniaczanej.
wiórki kokosowe
Mleko kokosowe zagotować z cukrem.
W szklance ze zwykłym mlekiem ( lub wodą) rozmieszać dokładnie 2 łyżeczki (z lekkim czubkiem, jak się nabiorą) mąki. Następnie przelać je cienkim strumieniem do gotującego się mleka kokosowego, mieszając. Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1 minutę.
Przelać do pucharków, udekorować kakao i wiórkami kokosowymi. Podawac na ciepło lub na zimno.
(Źródło)