Budyń waniliowy domowy

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
Do wytworzenia tego specjału potrzebujemy:

* 2,5 szklanki mleka
* 3 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 szklanka cukru

Wykonanie:
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości (zdjęcie górze). Resztę mleka gotujemy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzone w mleku mąki i na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy.

Budyń jest gotowy po paru minutach gotowania, gdy zacznie "oddychać" a wszystkie grudki znikną (zdjęcie na dole).


Uwagi:
Z podanych proporcji wychodzi dosyć słodki budyń, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru o ok. 1/2 szklanki.
Przy gotowaniu budyniu mogą zrobić się dobre grudki, które znikną w trakcie gotowania i mieszania. Aby ograniczyć ilość złych grudek (źle wymieszana mąka w mleku) rozprowadzone mąki przelewamy przez siteczko
icon_smile.gif


budyn1.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
szczerze mówiąc do mas tez używam tego budyniu jako bazę i masy nie wychodzą strasznie słodkie

ale jeśli ma być tak, ot do jedzenia, to lepiej dodać mniej cukru
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy