- Gru 29, 2008
- 80
- 0
- 0
Do wytworzenia tego specjału potrzebujemy:
* 2,5 szklanki mleka
* 3 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 szklanka cukru
Wykonanie:
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości (zdjęcie górze). Resztę mleka gotujemy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzone w mleku mąki i na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy.
Budyń jest gotowy po paru minutach gotowania, gdy zacznie "oddychać" a wszystkie grudki znikną (zdjęcie na dole).
Uwagi:
Z podanych proporcji wychodzi dosyć słodki budyń, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru o ok. 1/2 szklanki.
Przy gotowaniu budyniu mogą zrobić się dobre grudki, które znikną w trakcie gotowania i mieszania. Aby ograniczyć ilość złych grudek (źle wymieszana mąka w mleku) rozprowadzone mąki przelewamy przez siteczko
* 2,5 szklanki mleka
* 3 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 szklanka cukru
Wykonanie:
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości (zdjęcie górze). Resztę mleka gotujemy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzone w mleku mąki i na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy.
Budyń jest gotowy po paru minutach gotowania, gdy zacznie "oddychać" a wszystkie grudki znikną (zdjęcie na dole).
Uwagi:
Z podanych proporcji wychodzi dosyć słodki budyń, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru o ok. 1/2 szklanki.
Przy gotowaniu budyniu mogą zrobić się dobre grudki, które znikną w trakcie gotowania i mieszania. Aby ograniczyć ilość złych grudek (źle wymieszana mąka w mleku) rozprowadzone mąki przelewamy przez siteczko


Ostatnią edycję dokonał moderator: