Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Budyń z kaszy gotowany na parze
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 97191" data-attributes="member: 39"><p><strong>Budyń z kaszki</strong></p><p></p><p>1/8 l (125ml) zatartej kaszki krakowskiej*</p><p>6 dkg masła</p><p>6 dkg cukru</p><p>6 dkg rodzynków</p><p>&#189; l mleka</p><p>cytrynowa skórka</p><p>kieliszek rumu</p><p>4 jaja</p><p>1 łyżka konfitur</p><p>Zagotować masło z mlekiem, wsypać kaszkę, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i wstawić do piecyka na 20 minut. Utrzeć tymczasem cukier z żółtkami i cytrynową skórką, dodawać do żółtek przestudzoną kaszkę i ucierać na gładką masę, wrzucić rodzynki i wlać rum, mieszać łopatką, w końcu dodać ubitą z białek pianę, wymieszać lekko. Włożyć do wysmarowanej masłem formy budyniowej, gotować 1 godzinę. Gotowy budyń wyrzucić z formy, przybrać konfiturami, w sosjerce podać sos z czerwonego wina. Można przed podaniem budyń polać rumem i zapalić.</p><p></p><p>*Zatarcie kaszki: wymiesznie suchej kaszki z jajkiem w proporcji 1 jajko na 1/4 litra kaszki, następnie dobrze ususzonej.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Sos z czerwonego wina</strong></p><p></p><p>&#188; l czerwonego wina</p><p>2 goździki</p><p>szczypta imbiru</p><p>4 ziarna jałowca</p><p>kawałek cynamonu</p><p>szczypta skórki cytrynowej</p><p>6 dkg cukru</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>6 dkg rodzynków</p><p>Zagotować &#188; l wino z &#189; szklanki wody, korzeniami i cukrem. Rozbić w szklance z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną, zaciągnąć sos i przecedzić przez sitko, wsypać opłukane i przebrane rodzynki, raz jeszcze zagotować. Podawać gorący lub zimny do budyniu lub do ryżowej leguminy.</p><p></p><p>---------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p><strong>Budyń z kaszy jęczmiennej</strong></p><p></p><p>&#188; l kaszy</p><p>&#189; l mleka</p><p>4 dkg masła</p><p>4 jaja</p><p>3 dkg gorzkich migdałów</p><p>6 dkg rodzynków sułtańskich</p><p>kieliszek rumu</p><p>6 dkg cukru</p><p>Do budyniu &#188; l śmietany</p><p>6 dkg cukru</p><p>Ugotować kaszę z mlekiem masłem i wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać kolejno ostudzoną kaszę, posiekane migdały, rodzynki i rum. Zamieszać w końcu z tęgo ubita pianą, gotować w formie 1 &#189; godziny (90 minut). Podawać do budyniu ubitą z cukrem śmietanę.</p><p></p><p></p><p>Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 97191, member: 39"] [B]Budyń z kaszki[/B] 1/8 l (125ml) zatartej kaszki krakowskiej* 6 dkg masła 6 dkg cukru 6 dkg rodzynków ½ l mleka cytrynowa skórka kieliszek rumu 4 jaja 1 łyżka konfitur Zagotować masło z mlekiem, wsypać kaszkę, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i wstawić do piecyka na 20 minut. Utrzeć tymczasem cukier z żółtkami i cytrynową skórką, dodawać do żółtek przestudzoną kaszkę i ucierać na gładką masę, wrzucić rodzynki i wlać rum, mieszać łopatką, w końcu dodać ubitą z białek pianę, wymieszać lekko. Włożyć do wysmarowanej masłem formy budyniowej, gotować 1 godzinę. Gotowy budyń wyrzucić z formy, przybrać konfiturami, w sosjerce podać sos z czerwonego wina. Można przed podaniem budyń polać rumem i zapalić. *Zatarcie kaszki: wymiesznie suchej kaszki z jajkiem w proporcji 1 jajko na 1/4 litra kaszki, następnie dobrze ususzonej. [B]Sos z czerwonego wina[/B] ¼ l czerwonego wina 2 goździki szczypta imbiru 4 ziarna jałowca kawałek cynamonu szczypta skórki cytrynowej 6 dkg cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6 dkg rodzynków Zagotować ¼ l wino z ½ szklanki wody, korzeniami i cukrem. Rozbić w szklance z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną, zaciągnąć sos i przecedzić przez sitko, wsypać opłukane i przebrane rodzynki, raz jeszcze zagotować. Podawać gorący lub zimny do budyniu lub do ryżowej leguminy. --------------------------------------------------------------------------- [B]Budyń z kaszy jęczmiennej[/B] ¼ l kaszy ½ l mleka 4 dkg masła 4 jaja 3 dkg gorzkich migdałów 6 dkg rodzynków sułtańskich kieliszek rumu 6 dkg cukru Do budyniu ¼ l śmietany 6 dkg cukru Ugotować kaszę z mlekiem masłem i wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać kolejno ostudzoną kaszę, posiekane migdały, rodzynki i rum. Zamieszać w końcu z tęgo ubita pianą, gotować w formie 1 ½ godziny (90 minut). Podawać do budyniu ubitą z cukrem śmietanę. Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Budyń z kaszy gotowany na parze
Top
Bottom