Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Budyn z kaszy jagalanej gotowany na parze*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 97193" data-attributes="member: 39"><p><strong>Budyń z kaszy jaglanej</strong></p><p></p><p>1/8 l (125 ml) kaszy jaglanej </p><p>&#189; l mleka</p><p>6 dkg masła</p><p>4 jaja</p><p>1 łyżka posiekanego kopru i pietruszki</p><p>Wybrać ładną kaszę, w której nie ma prosa i nasion traw, wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, gotować w mleku mieszając; gdy zgęstnieje, wstawić na 20 minut do piecyka. Spienić masło w misce, dodać żółtka, ucierać wałkiem, dodać przestudzoną kaszę, trochę soli, koper i pietruszkę; gdy wszystko zostanie dokładnie zmieszane, lekko wymieszać łopatką z ubitą pianą, nałożyć do budyniowej formy, wysmarowanej smalcem, gotować 1 &#189; godziny (90 minut). Po ugotowaniu otworzyć na minutę, aby para wyszła z formy, wrzucić budyń na półmisek, przybrać sałatką fryzowaną. Podać oddzielnie sos ogórkowy, grzybowy, kaparowy lub inny wedle upodobania.</p><p></p><p>Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 97193, member: 39"] [B]Budyń z kaszy jaglanej[/B] 1/8 l (125 ml) kaszy jaglanej ½ l mleka 6 dkg masła 4 jaja 1 łyżka posiekanego kopru i pietruszki Wybrać ładną kaszę, w której nie ma prosa i nasion traw, wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, gotować w mleku mieszając; gdy zgęstnieje, wstawić na 20 minut do piecyka. Spienić masło w misce, dodać żółtka, ucierać wałkiem, dodać przestudzoną kaszę, trochę soli, koper i pietruszkę; gdy wszystko zostanie dokładnie zmieszane, lekko wymieszać łopatką z ubitą pianą, nałożyć do budyniowej formy, wysmarowanej smalcem, gotować 1 ½ godziny (90 minut). Po ugotowaniu otworzyć na minutę, aby para wyszła z formy, wrzucić budyń na półmisek, przybrać sałatką fryzowaną. Podać oddzielnie sos ogórkowy, grzybowy, kaparowy lub inny wedle upodobania. Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Budyn z kaszy jagalanej gotowany na parze*
Top
Bottom