Budyniowiec

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
2 jajka, 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka, 3 szklanki mleka, 1 masło roślinne w kubku, 4 łyzki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru, biszkopty okrągle, galaretka, owoce.
Na mleku ugotowac budyń, ostudzic. maslo utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu budyń, na koniec dodać żelatynę rozpuszczona w 1/2 szklance wody (żelatyna ma być chłodna). tortownicę wyłożyć bisazkoptami, można je skropić mocną kawą albo herbatą, wylac mase budyniową, wstawić do lodówki. jak masa stężeje na wierzchu ulożyć owoce (np. brzoskwinie, banany, mandarynki) zalac galaretką i siup do lodówki. deser jest naprawdę pyszny.
 

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Robiłam na święta z małymi wariacjami: podwójna porcja, biszkopty na spodzie skropione mocną kawą (następnym razem kawę posłodzić, wyszło za gorzkie), żelatyna rozpuszczona również w kawie, na wierzchu mrożone truskawki i galaretka truskawkowa. Rewelacja, mimo zbyt intensywnego kawowego smaku (przesadziłam z jej ilością).
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy