Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Bułeczki domowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 1666892" data-attributes="member: 131"><p>Bułeczki domowe</p><p></p><p>460 g maki pszennej</p><p>50 g drożdży</p><p>1 łyżka cukru 150 ml mleka </p><p>100 g miękkiego masła</p><p>80 dkg cukru pudru </p><p>4 żółtka</p><p>1 jajko </p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>szczypta cynamonu</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru (kryształu) i kopiastą łyżkę mąki, zalać lekko ogrzanym mlekiem (całą ilością). Lekko zamieszać na pozycji 3 i pozostawić na 15 minut, do uaktywnienia się drożdży.</p><p></p><p>Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiać ciasto na poz. Interwał przez 2 minuty.</p><p>Następnie dodać miękkie masło (bez roztapiania) i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.</p><p>Gotowe ciasto wyłożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę na północne okno (podobno hehe).</p><p>Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, lub po prostu ręką i formować małe bułeczki z drobnymi owocami, konfiturą, albo i bez &#8230;następnie układać je na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem i smarować rozmąconym jajkiem. </p><p>Pozostawić je na blasze na około 15, 20 minut i piec w temp. 180 st. Przez 30 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 1666892, member: 131"] Bułeczki domowe 460 g maki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 150 ml mleka 100 g miękkiego masła 80 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta cynamonu szczypta soli Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru (kryształu) i kopiastą łyżkę mąki, zalać lekko ogrzanym mlekiem (całą ilością). Lekko zamieszać na pozycji 3 i pozostawić na 15 minut, do uaktywnienia się drożdży. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiać ciasto na poz. Interwał przez 2 minuty. Następnie dodać miękkie masło (bez roztapiania) i wyrabiać przez kolejne 3 minuty. Gotowe ciasto wyłożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę na północne okno (podobno hehe). Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, lub po prostu ręką i formować małe bułeczki z drobnymi owocami, konfiturą, albo i bez …następnie układać je na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem i smarować rozmąconym jajkiem. Pozostawić je na blasze na około 15, 20 minut i piec w temp. 180 st. Przez 30 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Bułeczki domowe
Top
Bottom