Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki drożdżowe z podwójną kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 969576" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]51986[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p> * 270 g mąki typ 550 + 2 łyżki (do zaczynu)</p><p> * 150 ml mleka</p><p> * 1 łyżka oleju + 1 łyżka oleju/b.miękkiego masła (do posmarowania ciasta pod kruszonkę)</p><p> * 50 g masła</p><p> * 2 żółtka</p><p> * 2 łyżki cukru + 1 (do zaczynu)</p><p> * 20-25 g drożdży</p><p> * Szczypta soli</p><p> * 1 łyżka mleka skondensowanego (do smarowania)</p><p> * 1 białko (do smarowania)</p><p></p><p> </p><p><strong>Kruszonka</strong> : masło, cukier, mąka</p><p></p><p> </p><p></p><p><strong> Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i dodać mąkę. Odstawić do wyrastania</p><p></p><p> </p><p>Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka oraz olej. Wyrobić dokładnie ciasto. Masło rozpuścić i dodać do ciasta na 2, 3 razy ciągle wyrabiając aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być lśniące i odchodzić od dłoni.</p><p></p><p> </p><p>Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania.</p><p> </p><p></p><p>Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na blacie w formie prostokąta o grubości ok. 0,5 cm . Posmarować ciasto olejem/b. miękkim masłem i posypać kruszonką. Zwinąć w rulon (tak jak roladę), który należy pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Układamy na blaszce tak aby było widać zwoje rulonu i odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.</p><p></p><p>Białko wymieszać z mlekiem i tą mieszaniną posmarować wyrośnięte bułeczki. Wierzch posypać kruszonką</p><p></p><p>Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni</p><p></p><p>[ATTACH=full]51988[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]51987[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 969576, member: 4258"] [ATTACH=full]51986[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 270 g mąki typ 550 + 2 łyżki (do zaczynu) * 150 ml mleka * 1 łyżka oleju + 1 łyżka oleju/b.miękkiego masła (do posmarowania ciasta pod kruszonkę) * 50 g masła * 2 żółtka * 2 łyżki cukru + 1 (do zaczynu) * 20-25 g drożdży * Szczypta soli * 1 łyżka mleka skondensowanego (do smarowania) * 1 białko (do smarowania) [B]Kruszonka[/B] : masło, cukier, mąka [B] Wykonanie:[/B] Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i dodać mąkę. Odstawić do wyrastania Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka oraz olej. Wyrobić dokładnie ciasto. Masło rozpuścić i dodać do ciasta na 2, 3 razy ciągle wyrabiając aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być lśniące i odchodzić od dłoni. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na blacie w formie prostokąta o grubości ok. 0,5 cm . Posmarować ciasto olejem/b. miękkim masłem i posypać kruszonką. Zwinąć w rulon (tak jak roladę), który należy pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Układamy na blaszce tak aby było widać zwoje rulonu i odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Białko wymieszać z mlekiem i tą mieszaniną posmarować wyrośnięte bułeczki. Wierzch posypać kruszonką Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni [ATTACH=full]51988[/ATTACH] [ATTACH=full]51987[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki drożdżowe z podwójną kruszonką
Top
Bottom