Pulchniutkie słodkie bułeczki drożdżowe, z nadzieniem lub z rodzynkami. Zdecydowaną zaletą tego przepisu jest to, że bułeczek wychodzi cała masa!
składniki
trochę więcej niż 1/2 kg mąki (3 1/2- 4 szkl.)
50 g drożdży
2 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1/4 kostki masła
1 op. cukru wanilinowego
1 szczypta soli
ewentualnie skórka otarta z cytryny
sposób przygotowania
Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać pokruszone drożdże i troszkę cukru. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, sól i cukier wanilinowy. Do tego wlać rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło oraz wbić jajka. Ciasto wyrabiać ok. 20-30 min, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie wyłożyć folią blaszki. Z ciasta formować małe bułeczki, nadziewać je dowolnym nadzieniem (białym serem, konfiturami, czekoladą, makiem, budyniem) i układać na blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, posypać kruszonką lub posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 min w temp. 120-150 st.

składniki
trochę więcej niż 1/2 kg mąki (3 1/2- 4 szkl.)
50 g drożdży
2 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1/4 kostki masła
1 op. cukru wanilinowego
1 szczypta soli
ewentualnie skórka otarta z cytryny
sposób przygotowania
Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać pokruszone drożdże i troszkę cukru. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, sól i cukier wanilinowy. Do tego wlać rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło oraz wbić jajka. Ciasto wyrabiać ok. 20-30 min, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie wyłożyć folią blaszki. Z ciasta formować małe bułeczki, nadziewać je dowolnym nadzieniem (białym serem, konfiturami, czekoladą, makiem, budyniem) i układać na blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, posypać kruszonką lub posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 min w temp. 120-150 st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: