Bułeczki jak różyczki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
r__4.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki (używam luksusowej typ 550) + 3 łyżki do zaczynu
* 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 4 łyżki cukru
* 30 g drożdży
* 300 ml mleka
* 1 jajko
* 70 g masła
* szczypta soli

Ser do nadziewania:

* 500 g sera
* 1 jajko
* cukier (wg własnego smaku, w zależności od kwaśności sera)
* cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy (1,5 łyżeczki)

Dodatkowo:

* truskawki
* mleko skondensowane - do smarowania bułeczek

Mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrastania.
Do miski przesiać mąkę i budyń, dodać sól. Jajko wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru i dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić ciasto aż do dokładnego połączenia się składników. Masło rozpuścić i dodawać partiami (na 2-3 razy) do wyrabianego dalej ciasta. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Ser rozgnieść/zmielić/przepuścić przez praskę do ziemniaków a następnie dodać jajko i cukier. Dokładnie wymieszać razem.
Truskawki opłukać i osuszyć. Większe przekroić na pół.

Z miski wyjąć połowę ciasta (resztę zostawiamy w misce wciąż przykrytej folią). Delikatnie rozwałkować (lekko podsypywałam mąką krupczatką) na grubość ok. 0,5 cm lub troszkę cieńsze. Wykrawać kubkiem (takim większym, aby koła nie były zbyt małe.) koła. Na środek każdego ułożyć po czubatej łyżeczce sera a na wierzch ułożyć truskawkę. Wolne od nadzienia brzegi ciasta naciąć w trzech miejscach, tak aby powstały 3, każdy o innej wielkości, płatki (jak przy kwiatkach). Najmniejszy płatek , łapiąc go za brzegi, zawijamy wokół sera i sklejamy. Następnie bierzemy średnie wielkości płatek i zawijamy też wokół, sklejając. I ostatni największy płatek, zawijamy i brzegi bardzo dokładnie sklejamy ze sobą, starając się aby to sklejenie wypadło u podstawy "różyczki". Różyczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut (moje rosły bardzo szybko i wystarczyło im 10 minut). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić bułeczki, posmarowane wcześniej mlekiem skondensowanym, na ok. 25-30 minut, do pieczenia.

Teraz postępujemy tak samo z drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia pierwszej partii bułeczek, drugie sobie spokojnie wyrastają

r__13.JPG

Z podanej ilości ciasta wychodzi dwie blach bułeczek lub 1 blacha + duuuuża plecionka

r__21.JPG

Załączniki

• r__4.JPG
    r__4.JPG
    111.8 KB · Wyświetleń: 0
  • r__13.JPG
    r__13.JPG
    89.4 KB · Wyświetleń: 0
  • r__21.JPG
    r__21.JPG
    108.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Nie powinnam wchodzić w Twoje wątki, bo na sam widok doopa mi rośnie.
Świetny patent z tą różyczką.Przydałaby się jakaś fotorelacja
anbetung.gif
fiesgrins.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Niestety, zdjęć nie będzie z procesu "produkcji", bo łapy miałam bardzo obklejone ciastem i bałam się, że aparat będzie wyglądał tak samo.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Krystyno! przypominam Ci, że już dawno chcialam być przez Ciebie adoptowana! może byś się w końcu zdecydowała?
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 21 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990896nie bardzo jeszcze wiem jak to zrobić z tymi płatkami ,ale Krysiu jak ten budyń wpływa na ciasto? Jest delikatniejsze?
Podobnie jak i mąka ziemniaczana (już w nie jednym drożdżowym używałam mąki ziemniaczanej). Delikatniejsze, bardziej wilgotne a do tego aromatyczne i ma ładny kolor (bo tam ino 1 jajco jest)
Płatki to wcale nie taka trudna robota. Może trochę pokrętnie to tłumaczyłam, ale kurcze nie umiem lepiej. Na zdjęciu, gdzie leżą bułeczki przygotowane do pieczenia można zauważyć jak to leci. Łapiesz za rogi najmniejszego płatka i przyciągasz je do siebie wokół tej kupki z serem, zlepiając je razem, ale kierując te zlepione rogi do dołu, do ciasta. I tak z kolejnymi "płatkami" to samo

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
ehh...nie rozumiem w ogóle jak te różyczki zrobić, za głupia chyba jestem
dump.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Elle, przyjrzyj się dokładnie tej bułeczce (z tych nieupieczonych), która jest najbliżej przodu. Tam widać te trzy "płatki" i widac gdzie sa końcówki tych płatków zawijane (przynajmniej na tym ostatnim płatku). To naprawdę nie jest trudne . Wytnij kółko z papieru i natnij go w trzech miejscach, tylko tak aby te części miały różne wielkości. Połóż na środku małą piłeczkę albo i kamyk i spróbuj zwinąć wokół niego. Na pewno Ci sie uda.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Piękne
icon_eek.gif
fantastyczny pomysł
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy