Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki jak różyczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 989955" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]53746[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g mąki (używam luksusowej typ 550) + 3 łyżki do zaczynu</p><p>* 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego</p><p>* 4 łyżki cukru</p><p>* 30 g drożdży</p><p>* 300 ml mleka</p><p>* 1 jajko</p><p>* 70 g masła</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Ser do nadziewania:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g sera</p><p>* 1 jajko</p><p>* cukier (wg własnego smaku, w zależności od kwaśności sera)</p><p>* cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy (1,5 łyżeczki)</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo:</strong></em></p><p></p><p>* truskawki</p><p>* mleko skondensowane - do smarowania bułeczek</p><p></p><p></p><p>Mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrastania.</p><p>Do miski przesiać mąkę i budyń, dodać sól. Jajko wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru i dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić ciasto aż do dokładnego połączenia się składników. Masło rozpuścić i dodawać partiami (na 2-3 razy) do wyrabianego dalej ciasta. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. </p><p></p><p>Ser rozgnieść/zmielić/przepuścić przez praskę do ziemniaków a następnie dodać jajko i cukier. Dokładnie wymieszać razem. </p><p>Truskawki opłukać i osuszyć. Większe przekroić na pół.</p><p></p><p>Z miski wyjąć połowę ciasta (resztę zostawiamy w misce wciąż przykrytej folią). Delikatnie rozwałkować (lekko podsypywałam mąką krupczatką) na grubość ok. 0,5 cm lub troszkę cieńsze. Wykrawać kubkiem (takim większym, aby koła nie były zbyt małe.) koła. Na środek każdego ułożyć po czubatej łyżeczce sera a na wierzch ułożyć truskawkę. Wolne od nadzienia brzegi ciasta naciąć w trzech miejscach, tak aby powstały 3, każdy o innej wielkości, płatki (jak przy kwiatkach). Najmniejszy płatek , łapiąc go za brzegi, zawijamy wokół sera i sklejamy. Następnie bierzemy średnie wielkości płatek i zawijamy też wokół, sklejając. I ostatni największy płatek, zawijamy i brzegi bardzo dokładnie sklejamy ze sobą, starając się aby to sklejenie wypadło u podstawy &quot;różyczki&quot;. Różyczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut (moje rosły bardzo szybko i wystarczyło im 10 minut). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić bułeczki, posmarowane wcześniej mlekiem skondensowanym, na ok. 25-30 minut, do pieczenia.</p><p></p><p>Teraz postępujemy tak samo z drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia pierwszej partii bułeczek, drugie sobie spokojnie wyrastają</p><p></p><p>[ATTACH=full]53747[/ATTACH]</p><p></p><p>Z podanej ilości ciasta wychodzi dwie blach bułeczek lub 1 blacha + duuuuża plecionka</p><p></p><p>[ATTACH=full]53748[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 989955, member: 4258"] [ATTACH=full]53746[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 500 g mąki (używam luksusowej typ 550) + 3 łyżki do zaczynu * 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego * 4 łyżki cukru * 30 g drożdży * 300 ml mleka * 1 jajko * 70 g masła * szczypta soli [I][B]Ser do nadziewania:[/B][/I] * 500 g sera * 1 jajko * cukier (wg własnego smaku, w zależności od kwaśności sera) * cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy (1,5 łyżeczki) [I][B]Dodatkowo:[/B][/I] * truskawki * mleko skondensowane - do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę i budyń, dodać sól. Jajko wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru i dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić ciasto aż do dokładnego połączenia się składników. Masło rozpuścić i dodawać partiami (na 2-3 razy) do wyrabianego dalej ciasta. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Ser rozgnieść/zmielić/przepuścić przez praskę do ziemniaków a następnie dodać jajko i cukier. Dokładnie wymieszać razem. Truskawki opłukać i osuszyć. Większe przekroić na pół. Z miski wyjąć połowę ciasta (resztę zostawiamy w misce wciąż przykrytej folią). Delikatnie rozwałkować (lekko podsypywałam mąką krupczatką) na grubość ok. 0,5 cm lub troszkę cieńsze. Wykrawać kubkiem (takim większym, aby koła nie były zbyt małe.) koła. Na środek każdego ułożyć po czubatej łyżeczce sera a na wierzch ułożyć truskawkę. Wolne od nadzienia brzegi ciasta naciąć w trzech miejscach, tak aby powstały 3, każdy o innej wielkości, płatki (jak przy kwiatkach). Najmniejszy płatek , łapiąc go za brzegi, zawijamy wokół sera i sklejamy. Następnie bierzemy średnie wielkości płatek i zawijamy też wokół, sklejając. I ostatni największy płatek, zawijamy i brzegi bardzo dokładnie sklejamy ze sobą, starając się aby to sklejenie wypadło u podstawy "różyczki". Różyczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut (moje rosły bardzo szybko i wystarczyło im 10 minut). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić bułeczki, posmarowane wcześniej mlekiem skondensowanym, na ok. 25-30 minut, do pieczenia. Teraz postępujemy tak samo z drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia pierwszej partii bułeczek, drugie sobie spokojnie wyrastają [ATTACH=full]53747[/ATTACH] Z podanej ilości ciasta wychodzi dwie blach bułeczek lub 1 blacha + duuuuża plecionka [ATTACH=full]53748[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki jak różyczki
Top
Bottom